LEDER

Vi må kunne sløye lofottorsken vår selv

Vi kan ikke ta for gitt at den fri flyten av arbeidskraft over landegrensene alltid vil kunne foregå helt uhindret.

LOFOTTORSK: Statsminister Erna Solberg med lofottorsk i 2015. Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB
LOFOTTORSK: Statsminister Erna Solberg med lofottorsk i 2015. Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er ti og en halv måned siden Norge stengte ned. Likevel kommer stengte grenser og stopp i arbeidsinnvandringen tilsynelatende som en stor overraskelse på deler av norsk næringsliv. Dette illustrerer hvor enormt avhengig Norge i løpet av få år er blitt av importert arbeidskraft. Det illustrerer i tillegg noe mer: Dette er en avhengiget som tas så for gitt av aktørene, at de selv i en krisesituasjon tilsynelatende har stor uvilje mot å lete etter arbeidskraft i Norge.

Bransjer og industrier sitter med hendene i fanget og regner med at myndighetene skal gi unntak for akkurat dem, mens store deler av landet ellers er rammet av nedstengninger. Dette viser at det er på tide å tenke nytt, og at vi trenger en holdsningsendring og nye strategier for det norske arbeidslivet. Vi må kunne sløye lofottorsken vår selv.

Det vil forstsatt være behov for importert arbeidskraft. Før pandemien var arbeidsledigheten lav, og det var dermed i praksis nødvendig med import. Spesialiserte oppgaver krever også spesialisert kompentanse som ikke nødvendigvis umiddelbart vil være tilgjengelig i Norge. Forpliktelsene i EØS-avtalen om et åpent arbeidsmarked har på mange måter vært en velsignelse, men importen forutsetter et arbeidsliv med lønns- og arbeidsforhold som er anstendige og attraktive selv om utgangspunktet er at du bor og lever i Norge. Dette kan i stor grad løses med reguleringer og kontroll fra myndighetene – et regime som åpenbart ikke fungerer godt nok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer