KOMMENTARER

Vi må snakke mer om rasisme

Nå har vi en gyllen mulighet.

Illustrasjon: Finn Graff / Dagbladet
Illustrasjon: Finn Graff / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Yohan Shanmugaratnam skriver boka «Jeg puster fortsatt» direkte til barna sine:

«Dette vet jeg ikke om jeg har fortalt dere, men når jeg har tatt 37-bussen i Oslo uten dere, og det eneste ledige setet er ved siden av en hvit dame, har jeg alltid automatisk valgt å stå. Hvorfor? Fordi jeg ikke kunne vite om kvinnen mislikte eller var redd for mørkhudede menn.»

Klassekampen-journalisten har japansk mor og tamilsk far. Innrømmelsen er et eksempel på hvordan en forventning om rasisme endrer atferd også hos nordmenn med en annen hudfarge enn melkehvit. Slike fortellinger har vi hørt mange av de siste månedene.

Boka er skrevet i kjølvannet av drapet på George Floyd og framveksten av Black Lives Matter-bevegelsen. Det passet derfor perfekt at nettopp Shanmugaratnam onsdag ledet lanseringen av Fritt Ords rapport om mediedekningen av rasisme i denne perioden.

Rapporten viser at det var lite debatt rundt rasisme i norske medier i begynnelsen av mai, men at omtalen eksploderte etter drapet på George Floyd. Aftenposten har publisert flest artikler om rasisme siden da, Dagbladet nest flest. Nyhetsdekningen har i stor grad vært hendelsesbasert, knyttet til politivold og demonstrasjoner, og en stor andel har vært utenriksstoff. Totalt har en stor andel av dekningen vært meningsjournalistikk, og enkeltpersoners historier har dominert debattartiklene om saken. En høyere andel skribenter enn ellers har hatt minoritetsbakgrunn. Mange er nye stemmer i offentligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer