KOMMENTARER

Camara Lundestad Joof: Helgekommentaren

Vi må snakke om mannsdagen

Hvorfor går vi ikke i tog 19.november?

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I neste uke er det den internasjonale mannsdagen. Eneste grunn til at jeg vet det, er fordi jeg har brukt den som et krast tilsvar når gretne gubber bruker 8. mars på å klage over at det ikke finnes en egen mannsdag. «Joda, den finnes», svarer jeg syrlig, «19. november, slå det opp, lag et tog, vekk med deg».

19. november går stille forbi, selv om det er nok av saker man(n) burde protestere og marsjere for den dagen.

Mange menn går solidarisk i tog for kvinnekampen 8.mars. På samme måte ønsker jeg å stille stemmen, tiden og beina mine til rådighet 19. november.

To av tre som begår selvmord er menn. Vi må jobbe for at det ikke skal være tabubelagt for menn å snakke om psykisk helse.

Det utdannes dessuten langt færre mannlige psykologer enn kvinnelige, og tallet på mannlige søkere er synkende. Også psykologer bør speile befolkningen de er satt til å hjelpe, og da er det uhensiktsmessig om norske psykologer i framtida bare har ett kjønn.

Mens vi stadig går i tog mot den sosiale kontrollen jenter i enkelte minoritetsmiljøer utsettes for, bruker vi lite tid på å snakke om dette fenomenet hos gutter fra samme bakgrunn. Mange av dem tvinges fra ung alder inn i trange roller som sine søstres voktere, og handlingsrommet deres for å gjøre opprør mot det utdaterte patriarkatet er svært begrenset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer