KOMMENTARER

Camara Lundestad Joof: Helgekommentaren

Vi må snakke om mannsdagen

Hvorfor går vi ikke i tog 19.november?

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I neste uke er det den internasjonale mannsdagen. Eneste grunn til at jeg vet det, er fordi jeg har brukt den som et krast tilsvar når gretne gubber bruker 8. mars på å klage over at det ikke finnes en egen mannsdag. «Joda, den finnes», svarer jeg syrlig, «19. november, slå det opp, lag et tog, vekk med deg».

19. november går stille forbi, selv om det er nok av saker man(n) burde protestere og marsjere for den dagen.

Mange menn går solidarisk i tog for kvinnekampen 8.mars. På samme måte ønsker jeg å stille stemmen, tiden og beina mine til rådighet 19. november.

To av tre som begår selvmord er menn. Vi må jobbe for at det ikke skal være tabubelagt for menn å snakke om psykisk helse.

Det utdannes dessuten langt færre mannlige psykologer enn kvinnelige, og tallet på mannlige søkere er synkende. Også psykologer bør speile befolkningen de er satt til å hjelpe, og da er det uhensiktsmessig om norske psykologer i framtida bare har ett kjønn.

Mens vi stadig går i tog mot den sosiale kontrollen jenter i enkelte minoritetsmiljøer utsettes for, bruker vi lite tid på å snakke om dette fenomenet hos gutter fra samme bakgrunn. Mange av dem tvinges fra ung alder inn i trange roller som sine søstres voktere, og handlingsrommet deres for å gjøre opprør mot det utdaterte patriarkatet er svært begrenset.

Gutter med minoritetsbakgrunn forteller at de opplever jevnlig trakassering og «tilfeldige» kontroller fra politiet. Ettersom politiet ikke har kvitteringsplikt for tilfeldige stopp, blir ikke disse gutta hørt. Gå for disse gutta, før de faller utenfor.

Gå for transmenn, som stadig opplever sjikanering, stigmatisering og marginalisering. En modig mann som heter Tobias Klingenberg Reitan fører i skrivende stund et søksmål mot staten. Alle som ønsket å endre juridisk kjønn før 1. juli 2016 måtte i henhold til norsk lov kastreres, så Reitan måtte la seg kastrere i 2009 for å få leve livet sitt fullt og helt som mann. Nå ønsker han oppreisning for den uretten som ble begått og den unødvendige lidelsen han ble påført.

Gå for fedrekvoten. Norske fedre har kun krav på permisjon utover fedrekvoten dersom mor jobber eller studerer. Det anslås at over 5000 fedre står uten mulighet til å ta ut foreldrepenger fordi mor ikke er yrkesaktiv. Tiltaket var ment å skulle få flere mødre i arbeid, for å bidra til økt likestilling i arbeidslivet, altså ment som positiv diskriminering. Men hva med far og barnets rett til å tilbringe tid sammen?

Stå opp mot overgrepskultur. Gjør det enklere for menn å snakke høyt om å være ofre for overgrep. Menn venter i snitt 20 år før de forteller noen at de er blitt utsatt for seksuelle overgrep. Kampen mot menns overgrep mot kvinner er en hjørnestein i feminismen, men det betyr ikke at menn ikke er overgrepsofre.

Jeg er redd dette toget ikke kommer til å finne sted før vi utvider mulighetsrommet/handlingrommet/ytringsrommet for menns sårbarhet, sånn at de kan være åpne om hvor de føler seg svikta, hvor de er redde for at de ikke strekker til, og hvor de føler seg alene. Dette alene er verdt å arrangere et tog for.

Jeg skal ikke arrangere 19.november toget for dere, min erfaring er at det fort gir en bitter bismak når noen kupper den politiske bevegelsen din isteden for å støtte opp under den. Men(n)! Jeg har ropert, jeg har maling, jeg har bred erfaring i å snekre gode slagord, jeg har erfaring fra å skrive kronikker og jeg har tid. Jeg kan i hvert fall ta meg tid til dette.

Det blir nok vanskelig å få til et tog akkurat i år, men en god demo kan man ta seg god tid til å planlegge. Så den internasjonale mannsdagen 2021?

Regn med meg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer