Trumpisme

Vi må vaksinere demokratiet

Hva er trumpisme? Er det bare et amerikansk fenomen? Er det bare et høyresidefenomen? Svaret på begge spørsmålene er nokså åpenbart nei.

VAKSINE: - Det handler om å vaksinere vårt demokrati mot liknende tilstander her hos oss, skriver innsenderen. Foto: Tom Brenner / REUTERS / NTB
VAKSINE: - Det handler om å vaksinere vårt demokrati mot liknende tilstander her hos oss, skriver innsenderen. Foto: Tom Brenner / REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Det er svært viktig å skape bred forståelse for akkurat det. Det handler om å vaksinere vårt demokrati mot liknende tilstander her hos oss. En som ikke er villig til å bidra konstruktivt i så måte er Rødts Duracell-kanin, Mímir Kristjánsson. Han bruker heller spalteplass i Dagbladet på å tåkelegge hva det faktisk handler om.

Trumpisme er blitt et begrep. Det handler om alvorlig politisk ukultur. Det handler om maktmisbruk, løgn, massesuggesjon – og som jeg tidligere har skrevet: Om nasjonalisme og såkalt «anti-globalisme», motstand mot internasjonalt samarbeid, faktaresistens, vitenskaps- og virkelighetsfornektelse. Skulle et slikt fenomen være naturlig forbeholdt høyresida? Innimellom alle personkarakteristikkene slår Kristjánsson enkelt og greit fast at ja, det er det! Er det noe som helst i historien som gir grunnlag for en slik analyse?

Selvfølgelig ikke. Tvert imot! Omtrentlig omgang med sannheten og disrespekt for folkeskikk og politiske motstandere, har like gode vekstvilkår til venstre for folkeskikken som til høyre for den. Akkurat som Kristjánsson litt utilsiktet illustrerer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer