DEBATT

Et bedre debattklima

Vi politikere må tåle mye, men ikke alt

Dårlig debattklima er en trussel mot vårt åpne demokrati. Vi som er mest synlige i debattene, har et særlig ansvar for å gå foran som gode rollemodeller. Vi må sette en standard for saklig debatt.

FELLES OPPROP: Vi vil invitere politikere og alle partikandidater til et opprop for et godt debattklima i valgkampen før stortingsvalget og ellers, skriver Nikolai Astrup (H), Abid Q. Raja (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Gorm Kallestad / NTB
FELLES OPPROP: Vi vil invitere politikere og alle partikandidater til et opprop for et godt debattklima i valgkampen før stortingsvalget og ellers, skriver Nikolai Astrup (H), Abid Q. Raja (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Undersøkelser fra Ipsos for KS og Politihøgskolen viser at mer enn fire av ti lokalpolitikere og hele 82 prosent av stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer har opplevd trusler, hets og hatefulle ytringer. Det er helt uakseptabelt.

Nå vil vi invitere til et opprop for å bidra til gode debatter fram mot valget neste år.

Vi som er politikere skal tåle en god del. Vi har makt og innflytelse, og skal derfor kunne utfordres, påvirkes og stilles til ansvar for beslutninger vi tar. Men politikere er ikke maskiner. Vi har alle grenser for hva vi kan akseptere eller tåle å stå i. Det som for noen politikere preller av, kan andre ta veldig tungt.

Vi har sett eksempler på at lokalpolitiske saker blir så betente at vold og trusler blir en del av lokalpolitikernes hverdag. Noen ganger går det så langt at truslene omsettes til handling. Det så vi for eksempel i sommer, da huset til Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch ble forsøkt påtent.

Trusler og hets rammer den enkelte og deres nærmeste. Det skaper utrygghet. Belastningen kan til slutt bli så stor at han eller hun mister motivasjonen og trekker seg ut av politikken. Da får det ikke lenger bare konsekvenser for den enkelte, men for hele samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer