DEBATT

Kyllingproduksjon

Vi skal bli enda bedre

Våre tiltak har gjort dyrevelferden dokumenterbart bedre for våre kyllinger.

HUBBARD: Den absolutt største forbedringen oppnådde vi først når vi valgte å skifte kyllingrase, skriver Merete Forseth, veterinær i Norsk Kylling.
HUBBARD: Den absolutt største forbedringen oppnådde vi først når vi valgte å skifte kyllingrase, skriver Merete Forseth, veterinær i Norsk Kylling. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I sitt innlegg i Dagbladet 3. november oppfordrer NOAHs Siri Martinsen leserne til å velge bort kylling, på samme måte som de oppfordrer til å velge bort kjøtt generelt. Vi respekterer ulike meninger, også om hvorvidt kjøtt skal spises eller ikke.

Det er imidlertid mange som ønsker å spise kylling i Norge, og vår viktigste oppgave er å levere disse produktene på en ansvarlig måte. Med det mener vi at vi skal behandle alle dyr med respekt, og gjøre det vi kan for å gi kyllingene et godt liv i våre fjøs.

Vi har ,sammen med våre 137 bønder, gjennomført en rekke tiltak for å bedre dyrevelferden i vår verdikjede. Vårt mål er å bygge videre på dyrevelferdsprogrammet for kylling som hele kyllingnæringen forholder seg til, og sørge for at vi utvikler enda bedre dyrevelferd i bransjen. For å klare dette har vi ansatt åtte veterinærer, en produsentveileder, to produsentkontakter og en fôrspesialist som alle følger opp, samarbeider med og støtter våre dyktige bønder, og alle som håndterer kyllingene på rugeri og slakteri.

Vi har utarbeidet en pakke med miljøberikelser som strøbading, vagler, plattformer, høy og hakkesteiner som gjør at kyllingene kan få utfolde seg gjennom aktiviteter de er naturlig motivert for å gjøre. Til tross for alle bra tiltak oppnådde vi ikke resultater vi mente var gode nok. Vi måtte gjøre mer.

Den absolutt største forbedringen oppnådde vi først når vi valgte å skifte kyllingrase. Som Martinsen skriver, er høy veksthastighet et problem for dyrevelferden.

Ved å gå over til en ny rase som vokser 25 prosent saktere fikk vi umiddelbar bedring på alle de viktigste parameterne vi bruker for å måle dyrevelferd. Dødelighet, hjerteproblemer og andre sykdommer knyttet til hurtig vekst ble betydelig bedret over natten. I tillegg lever kyllingene 40 prosent lenger slik at de kan vokse seg større.

Til sammen gjør dette at vi trenger 3 millioner færre kyllinger hvert år for å produsere samme mengde kjøtt. Bøndene våre omtaler kyllingen som en gladere kylling, og flere av våre besøkende legger spesielt merke til lekenheten kyllingrasen har, også når den blir større.

Kyllingene lever innendørs hele livet. Dette gjør vi for å beskytte dem mot smitte og sykdom og for å kunne gi kyllingene optimale forhold, slik som riktig temperatur, fuktighet og daglengde i forhold til alder.

På slakteriet bedøves kyllingene med CO2. Vi bedøver kyllingene mens de er i transportburet, dette for å unngå stress ved håndtering. De bedøves først med lav konsentrasjon CO2, som økes når dyrene har mistet bevisstheten. CO2 har bedøvende effekt ved å senke pH i hjernen. Det er altså ikke slik at kyllingene kveles til døde, men mister bevisstheten på grunn av lav pH i hjernen uten at det sterke ubehaget som Martinsen hevder, trer inn.

Som Martinsen beskriver, er det naturlig for en villhøne å være i stadig bevegelse. Den største forskjellen mellom vår Hubbard og kylling som vokser raskere, er nettopp at Hubbard beveger seg mye mer, og har vesentlig bedre beinhelse.

OVERKJØRT: Se hva som skjer når bilen kjører over andefamilien på gåtur. Video: Viralhog Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Vi vil fortsatt forbedre oss og stopper heller ikke her. Innen utgangen av 2021 har alle våre kyllinger fått enda bedre plass. Vi har 5 prosent lavere tetthet i våre fjøs enn hva norske forskrifter krever. Nå reduserer vi tettheten ytterligere og vil ved utgangen av 2021 ligge 17 prosent lavere enn regelverkskravet.

Våre tiltak har gjort dyrevelferden dokumenterbart bedre for våre kyllinger. Ved å ta ansvar gjennom hele verdikjeden, fra jord til bord, skaper vi et solid kvalitetsprodukt produsert på en ansvarlig måte til lavest mulig pris for forbruker.

Vi mener dette er rett vei å gå for å ytterligere forsterke det fantastiske norske landbruk med kvalitetsmat produsert i Norge på en ansvarlig måte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer