DEBATT

Intensivbehandling:

Vi skal øke kapasiteten

Allerede i budsjettet for neste år foreslår vi å øke driftsbevilgningene til sykehusene med til sammen 700 millioner kroner mer enn Solberg-regjeringen.

FLERE STILLINGER: Helseregionene skal opprette minst 100 nye utdanningsstillinger og det er de i gang med. Det må bli flere heltidsstillinger, faste stillinger og flere muligheter for kompetanseheving, skriver helseminister Ingvild Kjerkol. Foto fra Diakonhjemmet i Oslo, av Heiko Junge / NTB
FLERE STILLINGER: Helseregionene skal opprette minst 100 nye utdanningsstillinger og det er de i gang med. Det må bli flere heltidsstillinger, faste stillinger og flere muligheter for kompetanseheving, skriver helseminister Ingvild Kjerkol. Foto fra Diakonhjemmet i Oslo, av Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Til alle landets intensivsykepleiere vil jeg si: Vi trenger deg og din kompetanse, både nå og i framtida! Derfor jobber jeg for å sikre deg en bedre hverdag. Pasienter som trenger intensivbehandling, får det. Av rutinerte og kompetente fagfolk.

Pandemien rir fortsatt over Europa og resten av verden. Selv om vi heldigvis ikke er rammet like hardt som mange andre av pandemiens oppblussing, merkes de økte innleggelsene godt med krevende arbeidsdager også på norske sykehus.

Jeg har stor forståelse for at arbeidshverdagen er tung og vanskelig med økte smittetall og flere innleggelser. Vi vet at vi må øke intensivkapasiteten framover. Mangelen på fagfolk hadde vi også før coronaviruset kom til Norge, og pandemien har bidratt til å synliggjøre situasjonen.

Derfor er det satt i gang flere prosesser som foregår og som jeg vil følge opp slik at intensivsykepleierne får en bedre hverdag. Vi jobber for å øke intensivkapasiteten. Det har vi i regjeringen forpliktet oss til i Hurdalsplattformen. Vi vil også gjennomgå finansieringen av beredskapsfunksjonene i sykehusene.

Allerede i budsjettet for neste år foreslår vi å øke driftsbevilgningene til sykehusene med til sammen 700 millioner kroner mer enn Solberg-regjeringen. Halvparten av dette er en ren økning i grunnfinansieringen.

Vi vil jobbe sammen med helseregionene og ta et felles ansvar for å sikre kapasiteten videre. Helseregionene vet best hvilken bemanning det er behov for.

De er bedt om å kartlegge det framtidige og helhetlige behovet for intensivkapasitet i sykehusene, og Koronakommisjonen har fått i oppdrag å gjøre en grundig vurdering av behovet for sengekapasitet og intensivberedskap. Jeg får beskjed fra helseregionene om at det er rikelig med respiratorer og medisinsk utstyr. Smittevernutstyr også. Men fagfolkene er det manko på.

Vi er i gang med å nedsette en egen helsepersonellkommisjon. Den skal se helheten og på tiltak for å utdanne, rekruttere, og ikke minst beholde kvalifisert helsepersonell over hele landet. Dette inkluderer intensivsykepleiere og anestesileger. Vi trenger alle fagfolkene vi utdanner og rekrutterer til å være i vår felles helsetjeneste.

Akkurat nå utdannes det flere intensivsykepleiere, etter at helseregionene fikk i oppdrag på starten av året å gjøre nettopp det. Helseregionene skal opprette minst 100 nye utdanningsstillinger, og det er de i gang med.

Vi foreslår også å bevilge 25 millioner kroner til enda flere utdanningsstillinger for spesialsykepleiere og jordmødre, inkludert intensivsykepleiere i neste års statsbudsjett. Vi ønsker en mer stabil bemanning som skal bidra til et redusert behov for innleie.

Det må bli flere heltidsstillinger, flere faste stillinger og flere muligheter for kompetanseheving.

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk droppe å håndhilse, og holde seg hjemme hvis de er syke. Vis mer

Vi har en av verdens beste helsetjenester i Norge. Det kan vi takke fagfolka våre for. Det er klart vi skal ha gode arbeidsforhold for alle de dyktige, engasjerte ansatte! Derfor jobber jeg sammen med helsetjenesten og partene i arbeidslivet for å sikre fagfolkene våre en bedre hverdag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer