DEBATT

Vold i nære relasjoner

Vi skal ta nye grep

Gjennom opptrappingsplanen mot vold og overgrep er det bevilget mer enn en milliard kroner.

HANDLINGSPLAN: Regjeringen lanserer i august en ny handlingsplanen mot vold i nære relasjoner, skriver Monica Mæland.
HANDLINGSPLAN: Regjeringen lanserer i august en ny handlingsplanen mot vold i nære relasjoner, skriver Monica Mæland. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er bra at Dagbladet gir oppmerksomhet til den nye rapporten fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, som viser variasjoner mellom kommunenes innsats mot vold og overgrep. Det er bra at resultatene synliggjøres, men det er også viktig at vi snakker om hva som skal gjøres.

Rapporten vil være et viktig verktøy fremover. Den inngår i LDOs rapportering til FNs kvinnekomité og er viktig i arbeidet med å implementere Istanbulkonvensjonen om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner.

Handlingsplanen mot vold i nære relasjoner som regjeringen skal lansere i august inneholder tiltak knyttet til utvikling av kommunale handlingsplaner, tiltak som inkluderer vold i nære relasjoner i beredskapsplaner og som skal bidra til at krisesentertilbudet styrkes.

Politirådene, samarbeidet mellom øverste ledelse i kommunene og lokalt politi, skal brukes aktivt, og myndighetene skal spille på lag med de frivillige organisasjonene.

Da Vold- og overgrepslinjen 116 006 åpnet i 2019 ble det skrevet historie.

Bekymringen for at de mest sårbare skulle lide mer under koronaen har vi tatt på alvor. I fjor bevilget regjeringen fem millioner til å styrke VO-linjen og til å etablere en chat, for å senke terskelen for å ta kontakt.

Gjennom opptrappingsplanen mot vold og overgrep (2017–2021) er det bevilget mer enn 1 milliard kroner.

ANGREP: Tre briter blir angrepet av en flokk med spekkhoggere ved Gibraltarstredet. Video: KameraOne. Reporter: Julie Tran Vis mer

De siste årene har regjeringen økt politidistriktenes driftsbudsjett for å styrke etterforskningskapasiteten, og vold i nære relasjoner er et prioritert område. Regjeringen har styrket innsatsen gjennom etableringen av støttesentre for kriminalitetsutsatte i alle politidistrikt fra 2017. Det er også bevilget 10 mill. kroner årlig til et eget forskningsprogram om vold i nære relasjoner over ti år, til sammen 100 mill. kroner.

I revidert nasjonalbudsjett 2021 er det avsatt 10 millioner kroner til økt bruk av kontaktforbud med omvendt voldsalarm samt 5,5 mill. kroner til informasjonsarbeid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer