DEBATT

Klimaavtrykk:

Vi sløser mest i Europa

For å løse klimakrisa må vi bekjempe overforbruket, og det er på høy tid at politikerne slutter å legge ansvaret for et bærekraftig forbruksnivå over på oss enkeltmennesker.

DE STORE GREPENE: Vi løser ikke klimakrisa og tapet av natur gjennom enkeltindividers idealisme, men gjennom politikk, skriver Anja Bakken Riise. Foto: Fremtiden i våre hender
DE STORE GREPENE: Vi løser ikke klimakrisa og tapet av natur gjennom enkeltindividers idealisme, men gjennom politikk, skriver Anja Bakken Riise. Foto: Fremtiden i våre hender Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En ny regjering med Jonas Gahr Støre i spissen, må ta tak i det norske overforbruket. Ifølge forskere kan hele 60 prosent av klimautslippene, og mellom 50 og 80 prosent av verdens materialbruk, fra bruk av landområder til vannforbruk, spores tilbake til husholdningers forbruk.

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken. Video: Marthe Tveten. Vis mer

Kort forklart er klimakrisen og tapet av natur summen av alle våre handlinger. Så enkelt og så vanskelig. Hvordan vi lever, spiser og forbruker er helt avgjørende for hvorvidt vi klarer å redusere de verste konsekvensene av klimakrisen og begrense naturødeleggelsene. Og det er dessverre lite ved måten vi lever og forbruker på i dag som tar hensyn til at planeten vi lever på har visse tålegrenser.

Nordmenn ligger på sløsetoppen i Europa. Statistikken taler mot oss, på område etter område. Både når det kommer til elektronikk (vi skaper mer elektronisk avfall per person enn alle andre land), klær (kvitter oss med over 180 tonn klær hver dag) og oppussing (i fjor pusset vi opp for rundt 100 milliarder kroner, det tilsvarer et klimautslipp større enn fra alle flyreiser innad i Norge).

Når overforbruket en sjelden gang er på dagsorden, er fokuset ofte på enkeltindividers ansvar: «Du tenker ikke over hva du som forbruker kan gjøre, da?» var næringsminister Iselin Nybøs svar da NRK, i programserien Sløsesjokket, stilte spørsmål ved myndighetenes mulighet til å gjøre noe med overforbruket av klær i Norge.

Det er åpenbart at du og jeg må ta ansvar for våre handlinger, men bak mine og dine hverdagsvalg ligger det en hel drøss med politiske vedtak og prioriteringer. Næringsministeren vår sitter på en helt annen verktøykasse enn det du og jeg som forbruker gjør.

Det er ikke så rart at du ender opp med å kjøpe ny mobil framfor å reparere, når produsentene velger å gjøre mobilen vanskelig å reparere, og politikerne lar dem slippe unna med det. Eller at du ikke får klærne dine reparert, selv om miljøgevinsten er enorm, når det nesten alltid er billigere å kjøpe nytt.

Eller at matbransjen kaster så mye mat, når politikerne ikke har innført forbud mot kasting av spiselig mat, slik at store mengder havner i søpla istedenfor å gis videre til hjelpeorganisasjoner som kunne ha trengt den.

Det er heller ikke rart at det offentlige sløser bort fellesskapets penger og ressurser, når det stilles så få krav om gjenbruk, eller settes av penger til vedlikehold og reparasjoner, i offentlige innkjøp.

I dag er det stort sett opp til deg og meg å velge hvorvidt vi vil prøve å begrense overforbruket vårt, eller fortsette som før. Det er et enormt ansvar å legge på enkeltmennesket, og en fraskrivelse av ansvar fra myndighetene. Fram til i dag har det vært en ineffektiv og utilstrekkelig strategi for å forhindre sløsing av naturressurser og kutte klimautslipp.

Politikerne må stille langt strengere krav til gjenbruk og sirkularitet i offentlige innkjøp. Næringslivet må få krav om å produsere varer som har lengre levetid og som kan repareres, og politikerne må tilrettelegge for at det blir enklere for oss forbrukere å redusere vår egen sløsing.

Vi stanser ikke det norske overforbruket av naturressurser med ett enkelt tiltak, her er summen avgjørende.

For å løse klimakrisa må vi bekjempe overforbruket, og det er på høy tid at politikerne slutter å legge ansvaret for et bærekraftig forbruksnivå over på oss enkeltmennesker. Vi løser nemlig ikke klimakrisen og tapet av natur gjennom enkeltindividers idealisme, men gjennom politikk.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer