LEDER

Vi som må elske USA

Norges avhengighet til USA øker i en tid hvor den bør minke. Norge er et land som må elske Amerika, uansett hvem som er president.

STOR BETYDNING: USAs utenriks- og sikkerhetspolitikk har stor betydning for Norge. I vår egen sikkerhets- og forsvarspolitikk er alliansen med USA og NATO selve kjernen. Foto: NTB
STOR BETYDNING: USAs utenriks- og sikkerhetspolitikk har stor betydning for Norge. I vår egen sikkerhets- og forsvarspolitikk er alliansen med USA og NATO selve kjernen. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

USA er større og mektigere enn sine presidenter. Da Barack Obama ble president (og vant Nobels fredspris), var det mange som trodde stormakten ville gå nye veier. Bli mindre aggressiv i sin utenrikspolitikk, trappe ned bruken av militær makt og legge mer vekt på menneskerettigheter og demokrati. De ble skuffet. Obama videreførte ikke bare de fleste av sine forgjengeres militæroperasjoner, f. eks i Afghanistan og Irak. Han la til nye, blant annet Libya der også Norge bombet for Obama. Ikke minst var fredsprisvinneren avgjørende for utviklingen og bruk av droner som et nytt våpen i krig og terrorbekjempelse. Barack Obama var ingen fredsdue. Han var en president som på tradisjonelt vis forsvarte amerikanske interesser.

Dette er viktig å huske når vi får det endelige resultatet av presidentvalget i USA. Selv om regjeringen aldri vil si det offentlig, er det i Norges interesse at Joe Biden blir USAs neste president. Som et lite land med en mektig nabo har Norge stor interesse av en liberal verdensorden som bygger på internasjonal rett, internasjonale normer og fungerende institusjoner. USA har vært den ledende politiske kraften i dette systemet, men Donald Trump har trukket landet ut av en rekke organer og avtaler. Det omfatter bl.a. Paris-avtalen om klima, Start-avtalen med Russland om kjernefysiske våpen, Verdens helseorganisasjon (WHO) og atomavtalen med Iran. Minst like viktig er den harde konflikten med Kina om økonomi, teknologi og militær makt. Jo Biden har lovet å endre USAs internasjonale rolle og retning i flere av disse spørsmålene. Det vil være positivt sett med norske øyne. Spørsmålet er hvor stort handlingsrom han vil ha om han blir president. Trumps utenrikspolitiske linje har betydelig støtte i Kongressen og i folket. Noe grunnleggende brudd er derfor ikke sannsynlig.

TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer

USAs utenriks- og sikkerhetspolitikk har stor betydning for Norge. I vår egen sikkerhets- og forsvarspolitikk er alliansen med USA og NATO selve kjernen. Norge er et land som må elske Amerika, uansett hvem som er president. Denne avhengigheten øker i en tid der den heller bør reduseres, bl.a. ved et sterkere nasjonalt forsvar, nordisk samarbeid og tettere bånd til EU og europeiske allierte. Det vil gi Norge et sterkere nasjonalt handlingsrom i våre nærområder, og i krise eller konflikt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer