KOMMENTARER

Vi som puster med magen

Coronaviruset går på omgang i familien. Her er en historie om den latterlig utilstrekkelige strategien for å begrense smitten.

PUSTE FRITT: I halvfigur-utsnittet av dette bylinebildet har jeg armene i kors. Det er ikke å anbefale, for det gjør det vanskeligere å puste med magen. Vi bringer derfor et utsnitt uten armer. Foto: Lars Eivind Bones / DAGBLADET
PUSTE FRITT: I halvfigur-utsnittet av dette bylinebildet har jeg armene i kors. Det er ikke å anbefale, for det gjør det vanskeligere å puste med magen. Vi bringer derfor et utsnitt uten armer. Foto: Lars Eivind Bones / DAGBLADET Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er en øvelse jeg får god trening i for tida: Å puste med magen. I NRKs radioprogram «Norsken, svensken og dansken» denne helga hevdet dansken (Hassan Preisler) at deres versjon av uttrykket «å puste med magen» heter «å puste med mellemkødet». Inne i uke to med coronasmitte i hus føles den danske versjonen mer passende enn den norske.

KØ: Flere må stå i kø i timesvis for å ta coronatest 3. desember 2021. Video: Magnus Paus. Reporter: Stian With. Vis mer

Det er ikke så mye annet en rekker når barn skal isoleres, familien skal testes, naboens hund skal luftes (coronasyk eier) og så videre. Min jobb er å sette meg inn i ulike problemstillinger for å skrive analyser og kommentarer, men nå har jeg knapt tid til å svare på e-poster. Livets skole har likevel gitt meg ganske god innsikt i et par ting den siste tida: Coronasmitte i heimen, og den latterlig utilstrekkelige strategien for testing, isolasjon, smittesporing og karantene (TISK) generelt – og arbeidet for å hindre smitte i skolene spesielt.

Pust med magen/mellemkødet, og hold ut med noen detaljer fra min hverdag som forklarer hvorfor dagens regime ikke virker.

Jeg har tre barn. Den yngste fikk påvist corona forrige søndag, altså for litt over ei uke siden. Da hadde coronasmitten allerede herjet på skolen. De to andre – og vi foreldre, var ikke smittet, viste PCR-testene. Hvis vi skulle følge reglene som gjelder nå, skulle den eldste ha vært på skolen allerede tirsdag, etter negativ PCR-test og negativ hjemmetest. Hun ville likevel ikke på skolen fordi hun var redd for å smitte noen, og er stor nok til å jobbe bra med skoleoppgaver hjemmefra.

Vi foreldre så liten grunn til å krangle på det. Min arbeidsgiver vil ikke ha meg på jobb så lenge noen i husstanden er smittet. Hvem vet, kanskje vår eldste til og med har fått med seg at selv fullvaksinerte har 25 prosent risiko for å bli smittet hvis noen i husstanden har corona. Vårt mellomste barn hadde også negative tester, men forkjølelsessymptomer. Vi holdt ham dermed hjemme.

Fordi vår eldste var hjemme fra skolen, fikk hun selvsagt heller ikke møte på de to fritidsaktivitetene hun går på, og heller ikke dra i en bursdag. Lørdag var minstemann ute av isolasjon. Vi hadde likevel solgt billettene til en teaterforestilling som vi skulle gå på søndag. Det skulle vise seg å ikke være så dumt.

Søndag tok vi for nysgjerrighets skyld en (ikke påkrevd) hjemmetest på alle sammen. Vår eldste hadde fått corona.

Hadde vi fulgt reglene, ville hun vært på skolen nesten hele uka i forveien og risikert å smitte nesten fritt. Smitteverntiltakene er få. Hun ville også risikert å smitte flere sett med barn og unge i forbindelse med fritidsaktivitetene, bursdagen – og en tettpakket teatersal.

Hvis målet er å begrense smittespredningen – hva i all verden slags system er dette? Jeg kjenner på meg at pusten ikke går forskriftsmessig ned i magen, men fram og tilbake mellom nese og svelg i hurtig tempo.

«Vi har det fint, vi befinner oss ikke på grensa mellom Ukraina og Polen, og vi har ikke kreft», sa kona mi til meg et par ganger i forrige uke. Hun hadde selvsagt rett i det. Dermed kunne jeg også svare med formaninger om ro og orden da hun fikk en nedsmelting søndag ettermiddag etter en halvtimes utendørs kø i testsenteret i minus 10. Det viser seg, gudskjelov, at pusting i munnbind har samme effekt som å puste i en papirpose for å roe ned et panikkanfall.

Jeg puster dessuten mer enn gjerne med magen. Å oppfordre ektefolk og andre folk til ikke å hisse seg opp, er en god ting. Samfunnet skal på ingen måte stenges ned uten at det er helt nødvendig. Vaksinene hindrer alvorlig sykdom, og boosterdosene kan nå se ut til å gi effekt når det gjelder å begrense antallet eldre som legges inn. Hurra for det, men antallet innleggelser totalt, øker.

Slik reglene er nå vil resultatet være fortsatt økt smittespredning, og dermed økt fare for overbelastning i helsevesenet (som riktignok burde tålt flere intensivpasienter).

Mye er usikkert, og enda mer etter at omikron-varianten meldte sin ankomst. Likevel står valget nå mellom to ting: Å stramme inn TISK-systemet og sette inn strengere smittebegrensende tiltak på skolene, eller å måtte stenge ned mer av samfunnet som følge av økt smittetrykk.

Allerede før innstrammingene fra regjeringen som kom forrige uke, foreslo Helsedirektoratet å innføre fritidskarantene. Det vil si at alle som har coronasmittede i husstanden ikke får anledning til å delta i innendørsaktiviteter, bortsett fra skole og jobb – uansett vaksinestatus. Regjeringen så bort fra anbefalingen.

Nå krever også Skolenes landsforbund gult nivå i skoler og barnehager over hele landet. Rødt nivå bør innføres i kommuner og steder hvor det er mye og økende smitte, mener forbundet.

Med fritidskarantene og mer tiltak i skolene ville det kanskje vært mulig å oppnå det vi ønsker - å begrense smitten. I mellomtida puster jeg med magen, åpner nok en luke i dagens vaksinekalender, puster i munnbindet og teller dagene til jul samtidig som jeg venter på at den neste i husstanden skal bli smittet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer