KOMMENTARER

Valg i Russland

«Vi stemmer sammen!»

Store plakater som oppfordrer velgerne til å stemme i søndagens valg i Russland har teksten: «Vi stemmer sammen!» Det er forbilledlig presist. For noe egentlig alternativ til Putins parti finnes ikke, skriver Morten Strand.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det politiske Russland pynter seg til fest. Søndag er det valg til nasjonalforsamlingen, Dumaen. Nytt av året er alle opposisjonskandidatene som er juridisk stemplet som «ekstremister», og som derfor enten har rømt landet eller er truet av fengselsstraffer. Ingen er i tvil om utfallet av valget, så spenningen knytter seg i stedet til – vel, egentlig – skuffende lite. Siden alle uansett vet at president Vladimir Putin fortsatt vil ha full kontroll. Det er likevel spenning knyttet til hvor mange som vil driste seg ut i gatene for å demonstrere, og hvor tøft politiet – og etter det domstolene – eventuelt vil slå ned på slikt. For sånn er det putinske «styrte demokrati», et demokrati som for hvert valg blir stadig mindre demokratisk og mer styrt.

Eller overkjørt. For det politiske systemet som har blitt utviklet og dyrket i Putins tid er en nærmest genial balanse mellom et system som på samme tid gir en viss legitimitet, men som i et åpent demokrati ville vært stemplet som illegitimt, siden det er ganske klart manipulert. Så langt har det på sitt vis vært vellykket, det har vært en garanti for at makta aldri har blitt utfordret. Men for hvert valg har det blitt litt mindre vellykket, fordi det er stadig mer basert på hard maktbruk. Dermed har det også mistet stadig mer av sin legitimitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.