DEBATT

Skolestart:

Vi tåler mer smitte

Vaksinen gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom allerede etter dose én. Samtidig blir barn og unge sjelden alvorlig syke. Vi tåler derfor et høyere smittetrykk nå enn i tidligere faser av pandemien.

SMITTEVERN: Alle er enige om at tiltaksbyrden for barn og unge skal være så lav som mulig. Da er det viktig at smitteverntiltakene er forholdsmessige, skriver Guri Melby. Her møter hun førsteklassingar på Uranienborg skole. Foto: Berit Roald / NTB
SMITTEVERN: Alle er enige om at tiltaksbyrden for barn og unge skal være så lav som mulig. Da er det viktig at smitteverntiltakene er forholdsmessige, skriver Guri Melby. Her møter hun førsteklassingar på Uranienborg skole. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne høsten ble ikke helt slik vi hadde håpet på. Vi ser nå at smitten øker kraftig blant barn og unge og test- og smittesporingsarbeidet er under press.

Samtidig er det viktig å få fram at barn og unge sjelden blir alvorlig syke og at vaksine gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom også etter dose én. Vi tåler derfor et høyere smittetrykk nå enn i tidligere faser av pandemien.

I Dagbladet 31. august skriver kommentator Martine Aurdal at viruset sprer seg over hele landet, blant annet fordi regjeringen innførte grønt nivå ved skolestart. Men fra mai i år har det vært opp til kommunene å velge tiltaksnivå i trafikklysmodellen. Tiltaksnivået bør settes lokalt siden smittenivået er ulikt. Det mener jeg fortsatt er riktig beslutning.

Vi er alle enige om at tiltaksbyrden for barn og unge skal være så lav som mulig. Da er det viktig at smitteverntiltakene er forholdsmessige.

Det har kommet tydelig fram under hele pandemien hvor viktig det er å være fysisk til stede på skolen. Barn og unge blir ekstra sårbare når de ikke kan delta i det sosiale og faglige fellesskapet. Det er stor fare for at de som allerede har behov for ekstra hjelp og støtte, kan få et større behov. I tillegg til at flere enn før pandemien nå trenger hjelp. Barnehager og skoler har også en sentral rolle i å identifisere og følge opp utsatte barn og unge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer