DEBATT

Venstres partiprogram og formueskatt

Vi trenger en bedre formuesskatt

En moderat formuesskatt er en del av et fornuftig og kunnskapsbasert skattesystem. Den bør ikke fjernes – den bør forbedres.

UNENIG MED FLERTALLET. - Det har ikke vært mangel på advarsler om å redusere formuesskatten, skriver Unge Venstre-nestleder Sondre Hansmark.
UNENIG MED FLERTALLET. - Det har ikke vært mangel på advarsler om å redusere formuesskatten, skriver Unge Venstre-nestleder Sondre Hansmark. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg er én av dem som står på en dissens i Venstres forslag til nytt stortingsvalgprogram. Mens flertallet ønsker å jobbe for en videre nedtrapping av formuesskatten, mener jeg at den bør beholdes og forbedres.

Det er viktig å bevare små økonomiske forskjeller og store muligheter i Norge. Vi bør senke skattene på det som gir økt verdiskapning, men vi bør ikke prioritere skatteletter på det som ikke gir økt verdiskapning. Vi må belønne innsats og dele på velstand.

Mindretallet jeg er en del av vil beholde en moderat formuesskatt for at de med store formuer fortsatt skal bidra til fellesskapet. Vi vil sørge for at det blir mer lønnsomt å investere i produktiv virksomhet enn i eiendom, gjennom likere verdsettelse av formuesobjekter. Bunnfradraget må økes for å skjerme vanlige folk og oppstartsbedrifter.

Norge har en stor grad av økonomisk likhet av mange grunner: vi har en velferdsstat som hjelper alle uavhengig av inntektsnivå, en lønnsdannelse som bidrar til å fremme likere lønninger, og ikke minst et progressivt skattesystem som gjør at de som har de største skuldrene også skal bære den tyngste børen. Selv om mange mener formuesskatten er utrolig urettferdig norsk næringsliv, må det nevnes at formuesskatten ikke er en skatt på bedrifter, men personer. Norge ligger i tillegg ganske langt under OECD-gjennomsnittet på skatteproveny fra eiendom, arv og formue.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer