KOMMENTARER

Coronaviruset og økonomien:

Vi trenger en exit-strategi

Det første en ny regjering må gjøre, er å rulle tilbake økonomiske coronatiltak. Får vi høre noe om det i valgkampen?

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Skal du ta upopulære, men nødvendige avgjørelser som politiker, bør du gjøre det tidlig i perioden du er valgt for. Varianter av denne visdommen finner vi helt tiltake i renessansen hos Machiavelli i «Fyrsten» - hans håndbok om politisk realisme. Upopulære handlinger må du gjøre med én gang, gode skal du spre ut over. Erna Solberg fulgte oppskriften da hennes regjering kort tid etter valgseieren i 2013 åpnet for økt bruk av midlertidig ansatte. Det utløste massive protester, og bidro trolig til rekordnivåer for Arbeiderpartiet på meningsmålingene.

Etter valget til høsten vil det være rikelig med anledninger til å ta upopulære avgjørelser. Da må nemlig en ny regjering - uansett farge - rulle tilbake økonomiske støttetiltak knyttet til coronakrisa. En av de viktigste oppgavene til den som skal styre Norge fra høsten, blir å finne en måte å vende tilbake til normalen - også økonomisk sett.

Det blir ikke lett. Desto større er grunnen til at partiene bør utfordres på dette fram mot valget. Hva er exit-strategien?

Det har selvsagt vært riktig å være raus med pengebruken for å holde økonomien i gang i en krisetid, men når vi går inn i høsten er sannsynligheten svært stor for at vaksineringen av befolkningen er gjennomført. Da er vi over i en normalsituasjon. Den vil selvsagt ikke være helt lik den vi forlot da pandemien rammet i mars i fjor, men den betyr likevel at vi er ute av en unntaktstilstand. Det må også politikken gjenspeile.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer