DEBATT

Industripolitikk:

Vi trenger et modig SV

Bare modige politikere kan lede Norge gjennom industriomstillingen. Et tvilende Arbeiderparti kombinert med energimarkeder i rask forandring, kan åpne for at SV kan utfordre Aps hegemoni som industriparti.

INDUSTRIAMBISJONER: Et tvilende Ap kan åpne døra for et offensivt SV, som har vist mot til å utfordre oljesektorens grep om industridebatten, skriver innsenderen. Foto: Torstein Bøe / NTB
INDUSTRIAMBISJONER: Et tvilende Ap kan åpne døra for et offensivt SV, som har vist mot til å utfordre oljesektorens grep om industridebatten, skriver innsenderen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det har lenge vært et etablert faktum i norsk debatt at en satsing på petroleum er bra for norske industriarbeidere. Men når verden vil slutte å konsumere petroleum, er det en utfordring at olje, gass og leverandørindustrien utgjør nesten 60 prosent av norsk eksport, at petroleumsindustrien sysselsetter nesten 15 ganger flere enn grønne industrier, og at investeringene i fastlandsindustrien svarer til en sjuendedel av investeringene på sokkelen.

For å stake ut en ny kurs for norsk industri kreves det at man bremser den fossile motoren i norsk økonomi, samtidig som man akselererer den grønne. Det betyr å stoppe oljeletingen og etablere en ny produksjonsskatt for å redusere aktiviteten i petroleumssektoren.

Samtidig bør en ny regjering:

1. Sette store og tydelige mål om utbygging av havvind og sørge for at oppdragene mest mulig går til norsk industri.

2. Utvikle industrien innen CCS, hydrogen, utslippsfri skipsfart, batteriproduksjon med innovasjonssatsinger, statlig kredit og nye innenlandske markedsvilkår for å øke etterspørselen.

3. Lansere en eksportsatsing for å ta del i den eksploderende etterspørselen etter grønn teknologi i verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.