DEBATT

Industripolitikk:

Vi trenger et modig SV

Bare modige politikere kan lede Norge gjennom industriomstillingen. Et tvilende Arbeiderparti kombinert med energimarkeder i rask forandring, kan åpne for at SV kan utfordre Aps hegemoni som industriparti.

INDUSTRIAMBISJONER: Et tvilende Ap kan åpne døra for et offensivt SV, som har vist mot til å utfordre oljesektorens grep om industridebatten, skriver innsenderen. Foto: Torstein Bøe / NTB
INDUSTRIAMBISJONER: Et tvilende Ap kan åpne døra for et offensivt SV, som har vist mot til å utfordre oljesektorens grep om industridebatten, skriver innsenderen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Jonas Algers
Jonas Algers Vis mer

Det har lenge vært et etablert faktum i norsk debatt at en satsing på petroleum er bra for norske industriarbeidere. Men når verden vil slutte å konsumere petroleum, er det en utfordring at olje, gass og leverandørindustrien utgjør nesten 60 prosent av norsk eksport, at petroleumsindustrien sysselsetter nesten 15 ganger flere enn grønne industrier, og at investeringene i fastlandsindustrien svarer til en sjuendedel av investeringene på sokkelen.

For å stake ut en ny kurs for norsk industri kreves det at man bremser den fossile motoren i norsk økonomi, samtidig som man akselererer den grønne. Det betyr å stoppe oljeletingen og etablere en ny produksjonsskatt for å redusere aktiviteten i petroleumssektoren.

Samtidig bør en ny regjering:

1. Sette store og tydelige mål om utbygging av havvind og sørge for at oppdragene mest mulig går til norsk industri.

2. Utvikle industrien innen CCS, hydrogen, utslippsfri skipsfart, batteriproduksjon med innovasjonssatsinger, statlig kredit og nye innenlandske markedsvilkår for å øke etterspørselen.

3. Lansere en eksportsatsing for å ta del i den eksploderende etterspørselen etter grønn teknologi i verden.

For når energimarkedene er i rask omstilling, har ikke lengre oljearbeideren og oljeinvestoren samme interesser. Mens investoren tjener penger så lenge oljeaktiviteten gir utbytte og aksjekursen er god, har arbeideren bare en jobb så lenge det finnes en industri som vil kjøpe arbeidskraften han eller hun tilbyr.

Når inntektene fra oljeaktiviteten forsvinner, kan investoren selge seg ut og investere pengene i ny aktivitet et annet sted. Men mennesker og industrisamfunn kan ikke flyttes på samme måte som penger. De er avhengige av lønnsom industri i lokalsamfunnet.

Siden en investor vil maksimere sin inntekt per enhet investert kapital, tjener han på maksimal utvinning av petroleum. Men hvis det hindrer ny industriutvikling, risikerer arbeideren å stå uten jobb når energimarkedene omstilles.

Der investoren vil opprettholde produksjonen av petroleum for å maksimere utbytte og aksjekurs, trenger arbeideren en industristrategi som sikrer en trygg utvikling av ny lønnsom industri.

Valgnatta sa Støre at å ta Norge gjennom klimaomstillingen vil bli den nye regjeringens «viktigste oppgave». Engasjementet for Norges industriomstilling er nok genuint, men ved avgjørende øyeblikk har Aps industristrateger blitt overkjørt av partiets petroleumsvenner.

Da korona rammet Norge i fjor, valgte Ap å skrive under på en oljeskattepakke som pøste milliarder inn i oljeindustrien i stedet for å satse på grønne prosjekter. I 2020 brukte staten 38 milliarder kroner på dette. I 2021 blir det trolig 56 milliarder.

Industrien selv har påpekt at pakken var for sjenerøs. I en rapport fra konsulentselskapet Vivid Economics var Norges koronastøtte mer fossilvennlig enn i blant annet Bolsonaros Brasil og Modis India.

Denne økonomiske støtten er ikke nøytral når det gjelder hva som skal produseres, men har ført til flere prosjekter som binder opp arbeid og kapital i petroleumsaktiviteten. Som NTNU-forskerne Espen Moe og Stig Larssæther skrev i Dagbladet (9/9) går investeringer i oljesektoren «på bekostning av grønne investeringer i andre sektorer».

Arbeiderpartiets argument for oljepakken handlet om å bevare arbeidsplasser som blir viktige i det grønne industriskiftet. Men selv om det stemmer at Norges industriomstilling vil trenge kompetansen i leverandørindustrien, konkurrerer grønne og fossile prosjekter om samme industrikapasitet. Når verftene er opptatt med petroleumsprosjekter, kommer de grønne bak i køen.

Å lokke til seg ressurser var hovedargumentet til Kristin Færøvik, direktør i oljeselskapet Lundin, for å fortsette med oljeleting: «Dette er viktig for at me skal halda fram med å trekka til oss både menneskelig og økonomisk kapital» (15.09, e24)– det vil si ressurser som i stedet kunne brukes til grønn industriutvikling.

Når det gjelder hvor mye man er villig til å satse på grønne prosjekter, er Arbeiderpartiets argumentasjon kvalitativt riktig, men de kvantitative aspektene av denne grønne industripolitikken er mer usikre. Ap vil satse på havvind, men har bare oppgitt 3 GW utbygging som et mål for 2030. I det siste har Ap sagt at havvindsatsingen kan bli større, uten å presisere.

Men 3 GW er mindre enn det leverandørindustrien har kapasitet til. Ifølge selskapet Odfjell Oceanwind er kapasiteten 4,5 GW på tre til fem år. Hvis man ikke akselererer den grønne motoren tilstrekkelig for å holde maskinene varme, vil industriomstillingen mislykkes og arbeidsfolk stå uten sysselsetting.

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken ved Hurdalsjøen. Video: NTB Vis mer

I denne vanskelige situasjonen har ikke politikerne råd til å vakle. Et tvilende Arbeiderparti kan åpne døra for et offensivt SV. Partiet har vist store industriambisjoner det siste året, og også hatt mot til å utfordre oljesektorens grep om industridebatten.

Når det blåser nye vinder – både i energimarkedene og i politikken – kan det være SV som må løfte industriarbeidernes fane i regjeringsforhandlingene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer