DEBATT

EU-debatt

Vi trenger EU-debatt nå

Det er krig i Europa. Hvis tiden for en ny EU-debatt ikke passer nå, når passer det da?

Omar Svendsen-Yagci
Omar Svendsen-Yagci Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er krig i Europa. Putin kaster bomber over Ukraina. Den europeiske union (EU) har vært den største forsvarer av Ukrainas suverenitet mot det autoritære Putin. Debatten om norsk EU-medlemskap må bli tatt, likevel påstår enkelte at tiden ikke passer - det er uforståelig.

FRIHET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte for publikum på Glastonbury Festival før Libertines' opptreden. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Siden februar, da Russland gikk i krig mot kraina søker flere land etter mer internasjonalt samarbeid. Ukraina har søkt EU-medlemskap, Sverige og Finland søker seg til NATO, og Danmark vil tettere integrere seg i EUs forsvarssamarbeid.

Samme tid sitter Norge stille i båten, med Jonas Gahr Støre som har gitt blankofullmakt til Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum. Mannen som vil svekk Norges forhold til EU i en tid med krig på kontinentet og store internasjonale utfordringer.

All den tid er også den norske befolkningen er mer positive til EU. For en liten stund siden kom en undersøkelse som viser den høyeste EU-oppslutningen på 12 år. Undersøkelsen viser også at det ikke er et flertall i folket mot EU-medlemskap lenger. Tiden vi er i nå styrker og tydeliggjør EU-prosjektet. Vi er i en tid der de største utfordringene våre innenfor klima, migrasjon og krig på kontinentet vårt løses best med internasjonalt samarbeid.

EU har nemlig vært den største forkjemper for frihet og demokrati og som motkraften til Russlands overgrep mot Ukraina. EUs samling og kraft mot Russland krigføring sjokkerte nok ikke bare Putin, men også EU og verden selv. EU har gått foran og med store og kraftfulle sanksjoner mot Russland som har og vil svekke Putin ytterligere. Norge og Ap-Sp regjeringen har på skuffende vis vært bakpå sanksjonene mot Russland. EU har bevist at de er en nødvendig allianse for fred, frihet og liberale demokratier i verden. Denne alliansen burde Norge bli en del av.

I kombinasjon med at kontinentet vårt er i krig, mer jevne EU-meningsmålinger og ulike globale utfordringer burde det være åpenbart at en ny opplysende EU-debatt og folkeavstemning burde skje nå. Det er uforståelig at EU-tilhengeren, Jonas Gahr Støre sier EU-debatt ikke passer. Hvis en EU-debatt ikke passer nå, når passer det da?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer