DEBATT

NAV:

Vi trenger politikk, ikke pleksiglass

Hver tredje sosialarbeider i Nav blir årlig truet eller utsatt for vold. Flere fysiske sperringer kan ikke være det eneste svaret. Nav-huset trenger en totalrenovering.

HAR INGEN Å MISTE: Det gjelder tryggheten vår. Tryggheten til de som trenger velferdsstaten og til dem som jobber i den, skriver Mimmi Kvisvik etter at Marianne Amundsen ble angrepet og drept på jobb på NAV-kontoret i Bergen forrige mandag. Foto: Torstein Bøe / NTB
HAR INGEN Å MISTE: Det gjelder tryggheten vår. Tryggheten til de som trenger velferdsstaten og til dem som jobber i den, skriver Mimmi Kvisvik etter at Marianne Amundsen ble angrepet og drept på jobb på NAV-kontoret i Bergen forrige mandag. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I 2019 bestilte Fellesorganisasjonen (FO) rapporten Vold, trusler og trakassering i helse- og sosialsektoren. Hvert år blir sju prosent av alle ansatte i Norge utsatt for vold og trusler. Tallet for helse- og sosialarbeidere er langt høyere. I undersøkelsen svarte 37 prosent av FOs medlemmer i Nav at de selv var blitt truet eller utsatt for vold, like mange svarte at de kjente noen det gjaldt i arbeidsmiljøet. Dette er alvorlig.

Tall fra Nav viser at kurven er på vei nedover. Likevel har de registrert 1042 uønskede hendelser i år, ved inngangen av september. Tre av disse gjaldt fysisk angrep på person. Vi mistenker at dette kan være en underrapportering og at enkelte Nav-kontor ikke rapporterer for både statlige og kommunalt ansatte i Arbeids- og velferdsdirektoratet. Dette viser at vi har en lang vei å gå før vi har en totaloversikt.

La oss huske hva saken handler om. Mandag 20. september gikk Marianne Amundsen og Ida Aulin på jobb i velferdsstatens førstelinje. Etter å ha blitt angrepet av en bruker under et planlagt møte ble begge hastet til Haukeland universitetssykehus. Kun Ida forlot sykehuset med livet i behold. Fagforeningen, kollegaene og de pårørende sørger nå over tapet av Marianne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer