KOMMENTARER

- Vi vil alle dø

Sykehusdirektøren og en ortoped ved Al-Shifa-hospitalet har sendt ut et desperat nødrop som overgår alt vi tidligere har hørt fra Gaza de siste seks ukene.

HJELPELØSE: Slik ligger pasientene på det indonesiske sjukehuset i Gaza. I går sluttet også det å fungere. Foto: Anas al-Shareef/Reuters/NTB
HJELPELØSE: Slik ligger pasientene på det indonesiske sjukehuset i Gaza. I går sluttet også det å fungere. Foto: Anas al-Shareef/Reuters/NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

- Vi ber verden om hjelp, men det eneste som kommer er israelske bomber. Slik uttrykte Muhammed Abu Salmiya, direktør ved det ødelagte, beleirede, invaderte og ikke-funksjonerende Al-Shifa-hospitalet seg i en samtale med tv-stasjonen Al Jazeera fredag ettermiddag. Omtrent all kommunikasjon med utenverdenen er brutt, men dette nødropet kom gjennom.

Siden onsdag har israelske soldater gjennomsøkt sjukehuset som de hevder er en Hamas-bastion med en underjordisk bunker og tunneler under. Det de hittil har vist fram er noen automatvåpen og annet militært utstyr, men funnene er ikke verifisert av andre.

- De kom med kuvøser til oss, men det har vi. Vi trenger strøm til å drifte kuvøsene, og det får vi ikke, sa Al-Shifa-direktøren til Al Jazeera.

Det mangler mat, vann, oksygen, medisiner, strøm og anestesi ved sjukehuset, der det nå skal oppholde seg 7000 mennesker; ansatte, pasienter og folk som trodde de kunne søke tilflukt for de israelske bombene på hospitalets område.

Her er noe av det Abu Salmiya og en ortoped ved navn dr. Faisal sa:

- Vi står hjelpeløse og må bare se på at folk dør.

- Vi må amputere armer og bein på pasienter uten bedøvelse og i mange tilfeller uten å kunne gi smertestillende. Vi har heller ingen forsvarlige steder å gjøre av de amputerte lemmene på en forsvarlig måte. Til sammen har vi 230 pasienter med amputerte lemmer. Et barn på fire år mistet både armer og bein.

- Vi har ikke utstyr nok til å stanse blødningene på alle pasientene.

- Vi mangler alt, og faren for infeksjoner er stor.

- Vi har ikke plass til å begrave flere døde.

- Mange av de nyfødte som ble tatt ut av kuvøsene i helgen, er døde. Andre nyfødte svever også i livsfare. Både barn og voksne pasienter lider av matmangel og dehydrering.

- Mange av våre pasienters liv lar seg ikke redde på grunn av omstendighetene. Det eneste vi kan gjøre er å gi smertestillende, så de i hvert fall kan dø i fred.

- Forholdene er så ille at flere av pleierne besvimer.

- Israelske soldater brant flere av våre døde. De tok også med seg noen. De har til og med åpnet massegraver og tatt med seg lik, sier sjukehusdirektøren.

Abu Salmiya forteller at det er stridsvogner på alle kanter. Flere israelske soldater befinner seg fremdeles på sjukehusområdet, der de har tatt over noen av bygningene. Leger og sjukepleiere som befinner seg på forskjellige steder, har nesten ingen kommunikasjon med hverandre seg imellom.

En video fra den israelske hæren, IDF, torsdag viste soldater som bar inn noen kasser med det som skulle være medisiner. Dette er ikke verifisert.

- Vi fikk litt vann, men det holdt bare til 300 personer, sier Al-Shifa-direktøren.

Siden israelerne gikk inn på sjukehuset onsdag, har 55 personer dødd her. 22 døde natt til fredag.

Fredag ettermiddag bestemte statsminister Benjamin Netanyahus krigskabinett at det skal gis tillatelse til at to lastebiler med drivstoff får komme inn til Gaza fra Egypt hver dag. Det skal gå til FN-biler og til å holde kloakk- og sanitæranlegg i drift. Det siste vil også tjene de israelske invasjonssoldatene, for det er allerede kommet meldinger om at en rekke smittsomme sjukdommer sprer seg. Verdens helseorganisasjon, WHO, meldte fredag om 70 000 tilfeller av luftveisinfeksjoner og 44 000 tilfeller av diaré.

Meldingen om at biler med drivstoff skal slippe inn i Gaza ble ikke tatt godt imot av de to verste rasistene i Netanyahus regjering, Itamar Ben-Gvir, minister for nasjonal sikkerhet, og finansminister Bezalel Smotrich. De to er ikke med i sikkerhetskabinettet.

- Dette er å gi Hamas en humanitær gave, sa de to.

Ingenting tyder på at Al-Shifa-sjukehuset eller noen av de andre ikke-fungerende sjukehusene i Gaza vil få noe drivstoff.

- Ingen i hele verden gjør noe for oss. Vi er forlatt av alle. Vi er sju tusen gisler fanget på dette sjukehusområdet. Vi gjør det vi kan som leger, men det er ikke stort vi kan gjøre lenger, sa Abu Salmiya som bare så én utvei.

- Vi vil alle dø!

En ting er sikkert: Etter denne krigen vil det komme et kraftig oppgjør om måten israelerne har oppført seg på i Gaza. Når det gjelder Al-Shifa-hospitalet, hevder IDF at Hamas har begått krigsforbrytelser ved å bruke sjukehuset som militærbunker. Sjøl om dette hadde vært bevist – og det er det ikke så langt vi vet i dag – er det uansett en krigsforbrytelse å angripe et sjukehus.

Al-Shifa er heller ikke det eneste sjukehuset som er angrepet, det gjelder stort sett alle hospitalene i Gaza. Nå har også det indonesiske hospitalet, som er det eneste som har kunnet ta imot pasienter i det israelsk-okkuperte Nord-Gaza, gått tomt for alt utstyr.

Seks uker etter at Hamas massakrerte 1200 mennesker, de fleste israelere, i grenseområdene mot Gaza fortsetter den israelske krigføringen for fullt. Per i dag ser det ikke ut til at IDF klarer å ta knekken på Hamas-krigerne. Heller ikke ser det ut som om Benjamin Netanyahu kommer opp med en plan om hva som vil skje etter at denne krigen er slutt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer