LEDER

Viken må vike

Mastodonten er ikke liv laga.

FYLKESRÅDET: Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Tonje Brenna (Ap), Kristoffer Robin Haug (MDG) og Camilla Sørensen Eidsvold (SV) vil oppløse Viken fylkeskommune. Foto: Berit Roald / NTB scanpixFoto: Berit Roald / NTB
FYLKESRÅDET: Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Tonje Brenna (Ap), Kristoffer Robin Haug (MDG) og Camilla Sørensen Eidsvold (SV) vil oppløse Viken fylkeskommune. Foto: Berit Roald / NTB scanpixFoto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Når regjeringsforhandlingene snart begynner, går Senterpartiet inn i prosessen med et ufravikelig krav: Viken fylkeskommune skal oppløses. Dette har vært partiets viktigste valgløfte i Akershus, Buskerud og Østfold – alle de valgkretsene som utgjør det store fylket. Den seieren bør Senterpartiet få innkassere med en gang. Mastodonten er ikke liv laga.

Regionreformen var, som Jonas Gahr Støre kalte reformen, et makkverk. Storfylket Viken er det grelleste eksempelet på det. Fylkeskommunen strekker seg fra Geilo i nordvest til Svinesund i sørøst – men er uten regionens motor. Det er en logikk i at fungerende bo- og arbeidsmarkeder samles i felles struktur, men det de 1,2 millioner menneskene som bor i Viken har til felles, er det som på fylkeskartet er et gapende hull i midten. Viken er Oslo-regionen uten Oslo, og alene bare en stor samling steder med lang avstand og ulik kultur. Derfor møtte også forslaget sterk motstand fra start.

Fylkesrådet i Viken styres på en rødgrønn plattform med nedleggelse av Viken fylkeskommune som sin viktigste sak. Plattformen sier krystallklart at fylkesrådet mener at fylket Viken er en lite hensiktsmessig konstruksjon, og at Stortinget har slått sammen Østfold, Akershus og Buskerud mot deres vilje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer