LEDER

Viken må vike

Mastodonten er ikke liv laga.

FYLKESRÅDET: Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Tonje Brenna (Ap), Kristoffer Robin Haug (MDG) og Camilla Sørensen Eidsvold (SV) vil oppløse Viken fylkeskommune. Foto: Berit Roald / NTB scanpixFoto: Berit Roald / NTB
FYLKESRÅDET: Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Tonje Brenna (Ap), Kristoffer Robin Haug (MDG) og Camilla Sørensen Eidsvold (SV) vil oppløse Viken fylkeskommune. Foto: Berit Roald / NTB scanpixFoto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Når regjeringsforhandlingene snart begynner, går Senterpartiet inn i prosessen med et ufravikelig krav: Viken fylkeskommune skal oppløses. Dette har vært partiets viktigste valgløfte i Akershus, Buskerud og Østfold – alle de valgkretsene som utgjør det store fylket. Den seieren bør Senterpartiet få innkassere med en gang. Mastodonten er ikke liv laga.

Regionreformen var, som Jonas Gahr Støre kalte reformen, et makkverk. Storfylket Viken er det grelleste eksempelet på det. Fylkeskommunen strekker seg fra Geilo i nordvest til Svinesund i sørøst – men er uten regionens motor. Det er en logikk i at fungerende bo- og arbeidsmarkeder samles i felles struktur, men det de 1,2 millioner menneskene som bor i Viken har til felles, er det som på fylkeskartet er et gapende hull i midten. Viken er Oslo-regionen uten Oslo, og alene bare en stor samling steder med lang avstand og ulik kultur. Derfor møtte også forslaget sterk motstand fra start.

Fylkesrådet i Viken styres på en rødgrønn plattform med nedleggelse av Viken fylkeskommune som sin viktigste sak. Plattformen sier krystallklart at fylkesrådet mener at fylket Viken er en lite hensiktsmessig konstruksjon, og at Stortinget har slått sammen Østfold, Akershus og Buskerud mot deres vilje.

«Med et nytt storting etter valget i 2021, vil fylkesrådet legge frem en sak for fylkestinget med anmodning til Stortinget om å oppløse Viken», står det i plattformen.

Fylkesrådsleder Tonje Brenna erklærte fra første stund at fylkesrådet likevel skulle jobbe jevnt, blant annet for et felles kollektivsystem i hele distriktet. Det er også gjort store investeringer i nye digitale løsninger. Men fordi planen hele tida har vært å oppløse storfylket, stoppet fylkesrådet den planlagte byggingen av et nytt administrasjonsbygg i Bærum. De har beholdt de tidligere fylkeskommunenes kontorer i påvente av at stortingsvalget kunne gi et nytt flertall i Stortinget. Nå som det er på plass, vil fylkesrådet fremme forslag om nedleggelse.

En oppløsning er viktigst for Senterpartiet, men også de sannsynlige regjeringspartnerne er enige. SV vil at fylker som ønsker det, skal få muligheten til å dele seg opp igjen. Arbeiderpartiet vil at tvangssammenslåtte fylker selv kan bestemme om de vil oppløses på nytt. I Viken har gjentatte meningsmålinger vist at det er et stort flertall for å oppløse fylket. La folket få viljen sin.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer