DEBATT

Ekstremisme

Vikingen er blitt en nåtidsprotest

Hvorfor blir symboler fra norrøn fortid aktivert i et kuppforsøk innen amerikansk politikk?

OPPRØRET: Jake Angeli tatovert med en diger torshammer, treet Yggdrasil og en valknute – ofte assosiert med Odin. Angeli er en miks av mye, men neppe en tilfeldig miks, skriver innsenderne. Foto: Chris Kleponis / Sipa / NTB
OPPRØRET: Jake Angeli tatovert med en diger torshammer, treet Yggdrasil og en valknute – ofte assosiert med Odin. Angeli er en miks av mye, men neppe en tilfeldig miks, skriver innsenderne. Foto: Chris Kleponis / Sipa / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Da Kongressen i USA ble stormet den 6. januar, var noe av det mest visuelt slående og dermed videre internettspredte en mann med pelslue, horn og tatovert overkropp. Han ble raskt kjent som QAnon-sjamanen Jake Angeli, en konspirasjonsteoretiker og ikke minst praktiker som ledet mobben inn i parlamentsbygningen.

Selv om bisonhode og amerikansk flagg var mest iøynefallende ved kostymet hans, kunne alle se at venstre side av kroppen var tatovert med en diger torshammer, treet Yggdrasil og en valknute – en trefoldig trekant ofte assosiert med Odin.

Hvorfor blir symboler fra norrøn fortid aktivert i et kuppforsøk innen amerikansk politikk? I hvilke andre sammenhenger blir norrøn fortid brukt, av hvem, og hvilke følger får dette for det omliggende samfunn? Dette er spørsmål vi arbeider med i forskningsprosjektet Back to Blood: Pursuing a Future from the Norse Past.

Vi mener at den pågående tilbakevendingen til norrøn fortid handler om ulike aktørers tilnærminger til identitet, medborgerskap og natur i en tid preget av krise, og vi ser at bruken kan handle om bærekraft så vel som politisk radikalisering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer