Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Viktigst å vinne

  • Sjelden har de olympiske idealer blitt gjort mer til skamme. For det viktigste var ikke å delta, men å vinne da Beijing vant avstemningen i Moskva i går om hvem som skal få arrangere OL i 2008. Den internasjonale olympiske komité hadde gjort som de fleste hadde ventet, og ignorert advarslene fra menneskerettighetsaktivister om at alvorlige og systematiske brudd på menneskerettighetene diskvalifiserte Kina som arrangørland.
  • Fra kinesisk side var det enormt med politisk prestisje som var pumpet inn i søknaden fra den kinesiske hovedstaden. Det skulle gjøres opp for nederlaget da Beijing ble forbigått ved tildelingen i 1993, og Sidney fikk OL med to stemmers overvekt. For Kina sto det om aksept fra det internasjonale samfunnet, eller det kinesiske myndigheter ville oppfattet som en påtvunget, urimelig og diskriminerende isolasjon. I Beijing var titusener ute i gatene og feiret med flagg og jubel, selv om avgjørelsen kom nær midnatt lokal tid. Det var en ekte glede over å føle at Kina var en del av det internasjonale samfunnet. På en dag som denne må vi vel kunne kalle gleden olympisk.
  • Ballen er nå på Kinas banehalvdel, og det er Kina som må bevise at landet har gjort seg fortjent til å være vertskap for verdens mest prestisjefylte arrangement. Verden vil på en annen måte enn før følge med på den brutale undertrykkelsen av opposisjonelle, og den massive praktiseringen av dødsstraff. Det første kinesiske myndigheter bør stanse med, er den usmakelige praksisen med å paradere de dødsdømte på idrettsarenaer der det om sju år vil bli arrangert idrett. Og selv om vi ikke tror på noen snarlig endring av politikken overfor verken politisk opposisjonelle eller minoriteter, så vil de kinesiske myndighetene merke verdens øyne.
  • Konfrontasjonen rundt det amerikanske spionflyet i vår viser med all mulig tydelighet at Kina krever å bli sett. Nå er Kina sett, og vi håper søkelyset fører til at det vil blåse mildere politiske vinder fra Beijing.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling