KOMMENTARER

Vil dele verden i to

Joe Biden har vært i Midtøsten for å forsterke allianser og få Saudi-Arabia til å pumpe opp mer olje. Han lyktes ikke noe særlig.

KNOKEHILSEN: Joe Biden har glemt alt det negative han har sagt om Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (MBS). Foto: Bandar Aljaloud/Saudi-Arabias kongepalass/AP/NTB Scanpix
KNOKEHILSEN: Joe Biden har glemt alt det negative han har sagt om Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (MBS). Foto: Bandar Aljaloud/Saudi-Arabias kongepalass/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Under den amerikanske presidentvalgkampen i november 2019 gjorde Joe Biden det klart at han ville gjøre Saudi-Arabia til en pariastat og at han holdt landets styrende kronprins Mohammed bin Salman (MBS) ansvarlig for drapet på og parteringen av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Fredag gjorde han og kronprinsen på coronavis knokehilsen da de møttes i Jeddah, og alle trusler var glemt. For nå prøver den amerikanske presidenten å styrke USAs forhold til den arabiske verden – etter mislykte kriger i Afghanistan, Irak, Libya og Syria.

Israel trenger Biden ikke å tenke på, forholdet mellom USA og Israel er omtrent like godt som da Donald Trump styrte fra Det hvite hus.

- Jeg er hjemme, sa Biden da han møtte Israels president Isaac Herzog sist onsdag.

Gjennom den Trump-initierte Abraham-avtalen fra august 2020 opprettet Israel diplomatiske forbindelser med De forente arabiske emirater og Bahrain. Saudi-Arabia er offisielt ikke med, men det foregår mye bak kulissene. Under sitt besøk i Saudi-Arabia fikk den amerikanske presidenten landet til å åpne luftrommet sitt for israelske fly, og det er jo en begynnelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.