DEBATT

Barnehager og privatisering

Vil du bli barnehagemilliardær?

Denne uka kom barnehageutvalgets rapport som kan bli starten på slutten for barnehageprofitørene.

Regjeringa har brukt åtte år på ikke å gjøre noe for å begrense muligheten til å ta ut profitt av barnehager, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Regjeringa har brukt åtte år på ikke å gjøre noe for å begrense muligheten til å ta ut profitt av barnehager, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter at det ble åpnet for offentlig støtte til kommersielle aktører i barnehagesektoren har milliarder forsvunnet ut av barnehagene og ned i private lommer. Avkastningen har vært tre ganger høyere i barnehage enn på børsen. Adolfsen-brødrene og Gnist-barnehagene har solgt barnehageeiendom til oppkjøpsfond i Australia og Sverige.

Alt for lenge har velferdsprofitører kunne spille «Vil du bli barnehagemilliardær?» med fellesskapets ressurser. Og ingen regjering har så langt gjort noe for å begrense profitten. Denne uka kom barnehageutvalgets rapport som kan bli starten på slutten for barnehageprofitørene.

I fjor ble regjeringa og Frp enige om å videreføre gunstige husbanklån og kapitaltilskudd for kommersielle barnehager, og sette ned et hurtigarbeidende utvalg som skulle se på finansieringen av private barnehager. Arbeidsgiverorganisasjonene og fagforbundene i sektoren har vært representert. FrP, som drev fram nedsettelsen av dette utvalget, hadde nok håpet på et litt annet utfall enn det som ble presentert på onsdag.

Roy Steffensen, leder av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, uttalte om utvalgets arbeid at «Frp er overrasket og sjokkert over hvor langt utvalget går, for dette trodde vi skulle bli en kjedelig teknisk rapport som knapt ville bli omtalt som en notis i Klassekampen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer