TRONDHEIM (Dagbladet): Senterpartiet kvesser klørne i forkant av det bebudede rusoppgjøret i regjeringen.
Arbeidet med et «alternativ til den forrige regjeringens avkriminaliseringsreform» er i gang, og pågår blant annet i Justisdepartementet der Senterpartiets Emilie Enger Mehl er sjef, og i Helse- og omsorgsdepartementet som styres av Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol.
Dermed er det duket for krangling og forhandling mellom to partier med forskjellig utgangspunkt i ruspolitikken.
Våren 2021 stemte et flertall på Stortinget ned Solberg-regjeringens rusreform. Den skulle avkriminalisere små brukerdoser med narkotika, og heller tilby hjelp til de som ville ha det.
Begge regjeringspartiene – Arbeiderpartiet og Senterpartiet – var motstandere av det. De mente narkotika burde være straffbart.
Likevel uttrykte et samlet storting at folk som åpenbart har rusproblemer, altså tyngre rusmisbrukere, ikke skal straffes.
Seinere skjedde to ting.
Riksadvokaten sendte ut et brev til landets politidistrikt om at det ikke er lov å ransake folk bare for å finne små brukerdoser. Politiet hadde rett og slett i en rekke saker gått utover sine egne lovlige rammer. Det handler om at forbrytelsen tross alt ikke er så ille at politiet skal ha rett til å grave lommene dine – eller enda verre: Strippe deg naken og undersøke kroppens hulrom.
Så tolket Høyesterett behandlingen på Stortinget slik at en person som hadde vært rusavhengig i 15 år og som var tatt for besittelse av fire gram heroin, ikke skulle straffes.
Dermed har rusreformen allerede fått bein å gå på, selv om den ikke endte opp som et flertallsvedtak i Stortinget. Det liker Senterpartiet dårlig.
Under helgens landsmøte vedtok partiet en uttalelse om å gå tilbake i tid. Ikke overraskende vil Senterpartiet opprettholde straff for rusbruk, men partiet ser med bekymring på at politiet ikke lenger kan gjøre som de vil.
«Politiet må sikres lovhjemmel til å avdekke bruk, besittelse og salg av narkotika» heter det i vedtaket.
I Vårt Land konkretiserer partiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, vedtaket:
– Dere vil gi politiet noe mer generell adgang til å rusteste og ransake uten konkret mistanke?
– Ja.
Arbeiderpartiet er på sin side mer tilbakeholden.
«Politiet må heller ikke benytte tvangsmidler i etterforskning av bruk og besittelse av narkotika som går ut over det som er forholdsmessig».
Når regjeringen skal lande sitt forslag til ny ruspolitikk, blir det altså et skisma mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet.
Da regjeringserklæringen ble inngått, var rettstilstanden helt annerledes. De fleste var av den oppfatning av politiet kunne ransake folk på gata for å finne små doser med narkotika.
Senterpartiet har i hvert fall vist kortene sine. Riksadvokatens beskjed til politiet skal reverseres. Nå er det opp til Arbeiderpartiet å sikre politimetoder som er rettsstaten verdig.
PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.