DEBATT

«Min medisin - Fem pilarer til bedre helse og et godt liv»:

Vil neppe gi noen et bedre liv

Anmelder Cathrine Krøger har rett: Gunhild Stordalens bok om livsstil kunne vært skrevet av en 16-årig blogger.

- PINLIG: Lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen tordnet mot Dagbladets bokanmelder Cathrine Krøger under Dagsnytt 18 5. januar, etter at sistnevnte slaktet Stordalens nye bok «Min medisin - Fem pilarer til bedre helse og et godt liv». Video: NRK Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I «Dagsnytt 18» sist torsdag møtte Gunhild Stordalen litteraturanmelder Cathrine Krøger til debatt. Sistnevnte hadde i Dagbladet slaktet Stordalens bok «Min medisin - Fem pilarer til bedre helse og et godt liv». Undertegnede kjente ikke til bokas eksistens, men fulgte diskusjonen med vantro.

Gunhild Stordalen var arrogant med stygg bruk av hersketeknikker. Nedlatende om Krøger som sykepleier og injurierende spørsmål som «har anmelder lest boka». Beskriver seg selv som et «resultat av moderne medisin og innovasjon».

Diskusjonen var en bisarr seanse. Etter diskusjonen på «Dagsnytt 18», måtte jeg neste dag kjøpe boka og lese den.

Boka er i betydelig grad en selvbiografi. Stordalen utleverer seg selv på grensen til sosialpornografi. Men er dette så nyttig at det er verdt ei bok?

KRONIKKFORFATTER: Jarle Vaage er lege og professor dr. med (emeritus) ved Institutt for klinisk medisin, Oslo universitetssykehus. Foto: Privat
KRONIKKFORFATTER: Jarle Vaage er lege og professor dr. med (emeritus) ved Institutt for klinisk medisin, Oslo universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer

For å skrive om sine egne problemer, kombinert med hvordan man løser sine problemer, da må man komme med noe nytt som har allmenn nytte og betydning. Verden er full av (unyttige) bøker om selvhjelp og selvutvikling. Men nyttig for forfatternes og forlagenes bankkonti (Stordalen gir alle inntekter til EAT).

Er Stordalens bok unyttig?

Med hennes status som kjendis, vil mange være nysgjerrig og boka vil opplagt selge godt. Stordalen skal ha ros for sin kamp med sykdommen. Men den har allerede vært tema i ei bok.

Anmelder Krøger har rett: Diskusjonen om de fem pilarer er «pinlig overflatisk» og er uten nyhetsverdi. Har ikke disse livsstilsregler vært en del av allmennkunnskapen i flere tiår?

Vi nærmest overdynges av livsstilsråd i media: diverse nettsider, dagsaviser, podkaster, bøker og så videre. At de fem pilarene - søvn, mat, trening, hvile og nærhet - er viktig, vil sannsynligvis 90 prosent av befolkningen være enig i.

En annen sak er at mange ikke følger denne kunnskapen. Stordalen sier på «Dagsnytt 18» at et av formålene med boka er «å gi folk muligheter til å ta bedre valg». Her slår hun virkelig opp vidåpne dører!

Stordalen beskriver sitt tidligere liv med prestasjonsjag og prestasjonsangst, opptatt av å være vakker og perfekt, sterkt behov for oppmerksomhet, tvangsmessig trening, kost med masse godterier og 1.5 liter Pepsi Max daglig, søvnproblemer, høyt stressnivå – etter hvert betydelig alkohol konsum og (mis)bruk av sovepiller.

BOKAKTUELL: Gunhild Stordalen skriver i ny bok at det var de radikale livsstilsendringene som til slutt helbredet henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOKAKTUELL: Gunhild Stordalen skriver i ny bok at det var de radikale livsstilsendringene som til slutt helbredet henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det er oppsiktsvekkende når hun sier «jeg trodde jeg levde et sunt liv». Det er utrolig at Stordalen ikke allerede som medisinstudent visste om de fem pilarene. Eller neglisjerte hun dem i sitt prestasjonsjag og ubevisst stengte kunnskapen ute? Der er hun nok ikke den eneste.

Nå har hun sett lyset og tydeligvis fått harmoni med seg selv. Men det hun forteller, viser også nå en sterk motreaksjon, nesten tvangsmessig den andre veien med (unødig) strengt regime når hun spiser og sover.

Rådene og utsagnene fra Gunhild Stordalen er litt på vei inn i et alternativt tåkeland. For eksempel følgende utsagn som har blitt tatt opp av Krøger:

«Hvis noen hadde stilt meg disse spørsmålene for mange år siden, hadde jeg KANSKJE ikke blitt dødssyk».

Krøger sier det er «oppsiktsvekkende at en lege med det antyder at en alvorlig sykdom er selvforskyldt». En slik sykdomsårsak er ren filosofi – man kan verken bevise eller motbevise hva som er riktig.

Sykdommen viste seg - ifølge boka – allerede i tenåra da Stordalen bodde hjemme og vel hadde mer normal livsstil med «normalt» kosthold. Det kan selvfølgelig hevdes at livsstilen seinere forverret sykdommen. Men det får bli i et spekulativt og alternativt tåkeland.

Gunhild Stordalen mener at hun har fått vite for lite om de fem pilarene i medisinstudiet. Tja, som sagt er vel dette til stor del allmenn kunnskap. Er der noen leger i Norge som ikke kjenner til og som er uenig i at søvn, mat, trening, hvile og nærhet er viktig?

Allerede før Stordalen var født, hadde jeg i studiet lært om REM-søvn og dens betydning – for ikke å snakke om farene ved stort bruk av sovetabletter.

Det er faktisk utrolig at Stordalen hevder å ikke ha kjennskap til baksidene ved (mis)bruk av sovetabletter! Men av og til husker man ikke, glemmer, eller overser det som ikke passer inn i ens egen verden.

Stordalen refererer til vitenskapelige studier for sine pilarer. Men dette er et felt med mye «myke» data og mange profeter. I prinsipp kan man finne «vitenskapelige» studier som kan støtte opp om nærmest hvilket som helst syn.

Derfor skal man vise forsiktighet og ikke slå på den vitenskapelige stortromma. Der ikke uenighet om at søvn, mat, trening, hvile og nærhet er viktig. Men det er betydelig uenighet om hvordan – spesielt om mat – og man kan alltid finne støtte for sitt eget syn.

Konklusjon: Fra et «kikker-ståsted» er det ikke uten interesse å lese om hennes reise i livet. Det er vanskelig å se at den er særlig nyttig for noen. Boka er for ordrik, delvis gjentakende og kjedelig – men verst: pinlig overflatisk.

Vil neppe gi noen et bedre liv. Ikke gi den som presang!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer