KOMMENTARER

KrF:

Vil totalforby abort

Det Ropstad ikke vil snakke om er at forslaget allerede ligger til behandling i Stortinget.

TILSLØRER: KrF-ledelsen framstiller det som om partiet ikke har noe tydelig standpunkt om abortloven. Dette er rett og slett ikke sant. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TILSLØRER: KrF-ledelsen framstiller det som om partiet ikke har noe tydelig standpunkt om abortloven. Dette er rett og slett ikke sant. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

SVs ferske partiprogram er det beste som har skjedd Kristelig Folkeparti siden kontantstøtten. SV vil fjerne abortnemndene og utvide grensa for selvbestemt abort fram til fosteret er levedyktig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kaller forslaget «dramatisk», «radikalt» og «urovekkende». Det er det mange som er enige med ham i. Fem partier vil liberalisere abortloven, men det er stor forskjell på vedtakene – om å gi selvbestemmelse fram til uke 18 eller til uke 22.

SV har fått en rekke utmeldinger etter helgas vedtak, men både SV og KrF går fram på månedens meningsmåling for Dagbladet – i helhet tatt opp etter SVs landsmøte.

Ropstad og KrF ser seg nå tjent med å framstå som abortlovens forsvarere. Vårt Lands forsideoppslag fredag slår fast at KrF vil la dagens abortlov ligge og ikke stramme inn abortloven uten et bredt flertall. Programkomitéleder Erik Lunde avviser også, kreativt nok, at KrF angrep abortloven da de gikk inn i Regjeringen Solberg. I Politisk Kvarter torsdag morgen påsto Ropstad at partiet ikke engang har diskutert hva slags abortlov de ønsker seg. KrF-ledelsen framstiller det slik som om partiet ikke har noe tydelig standpunkt om abortloven.

Dette er rett og slett ikke sant.

Når det nye Stortinget møtes etter valget, skal det ta stilling til et grunnlovsforslag fra Kristelig Folkeparti som vil totalforby abort og aktiv dødshjelp i Norge.

«Menneskeverdet skal være ukrenkelig, og enhver har rett til legemlig integritet fra unnfangelse til naturlig død», står det i forslaget. Grunnlovsekspert og jussprofessor Benedikte Moltumyr Høgberg ved Universitetet i Oslo har tidligere forklart at dette må innebære at provosert abort må totalforbys – med visse unntak hvis den gravide kvinnens liv står i fare.

Forslaget ble fremmet i juni 2020, og må som alle grunnlovsforslag behandles i to perioder og vedtas med to tredelers flertall, med minst to tredeler av representantene til stede. I hver eneste stortingsperiode siden Kjell Magne Bondevik var partileder har KrF fremmet et slikt grunnlovsforslag. Bondevik mente et slikt grunnlovsforslag lettere ville kunne få støtte fra andre representanter enn de inntil da jevnlige forslagene om å reversere abortloven.

Nåværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har tidligere forklart at «KrF vil ta bort retten til selvbestemt abort og bare tillate abort på visse kriterier». Han har pekt på voldtekt, incest og fare for kvinnens liv som mulige kriterier, og i Politisk Kvarter ved inngangen til helgas landsmøte snakket Ropstad om krevende dilemmaer når «liv står mot liv». Dette intervjuet ble for øvrig en spektakulær opptreden i politisk nytale, der partilederen gjorde alt han kunne for å unngå å svare på programlederens spørsmål om hva KrF egentlig vil.

Å være motstander av abort er et legitimt standpunkt, og KrF skal ha honnør for at de i alle år har stått fast på dette upopulære standpunktet i debatten. Motstandere av selvbestemt abort har her en trygg havn.

Det er et standpunkt som kan føre til mye lidelse og farlige aborter. Kvinner slutter nemlig ikke å ta abort hvis det blir forbudt. De bruker strikkepinner, gift og leger som utfører ulovlige aborter. Seks kvinner i timen dør av slike aborter i verden i dag.

Dette er likevel et prinsipielt standpunkt man kan argumentere imot.

Nå vil ikke Ropstad snakke om dette. Partiets strateger har tydeligvis funnet ut at det vil trekke flere stemmer til partiet hvis de kan framstå som abortlovens forsvarere i kamp mot liberalisering. Regjeringens stadige angrep på abortloven endte i den første endringen på 41 år, med innstramming og nemndbehandling for dem som søker fosterreduksjon. Motreaksjonen er at det nå er et reelt flertall i Stortinget for å fjerne abortnemndene og utvide retten til selvbestemt abort fram til uke 18. Det må smerte Ropstad dypt.

Også KrFs egen medlemsmasse har gått i liberal retning. På kvinnedagen i 2014, mens partiet kjempet for at leger skulle få reservere seg mot å henvise kvinner til abort, fortalte nåværende nestleder Olaug Bollestad at hun hadde endret syn og ba partiet tenke nytt. Hun mener nå at kvinnen og ikke legene bør ha siste ord i spørsmålet om abort, altså selvbestemmelse. Hun fikk ikke gjennomslag, og partiet vedtok et program som ville gi «medisinsk ­personell» det avgjørende ­ordet om abort basert på medisinske kriterier, og slo fast at ­«sosiale årsaker» ikke var god nok grunn.

I programmet som vedtas denne helga slår KrF fast at de vil «erstatte dagens abortlov med en lov som legger til grunn at fosteret har menneskeverd» og også at de vil fjerne bestemmelsen som gjør «egenskaper ved fosteret» til selvstendig grunnlag for seinabort. KrF vil altså tvinge norske kvinner til å bære fram barn, også hvis fosteret ikke er levedyktig utenfor livmora.

Flere i KrF er uenige med professor Høgberg at forslaget til grunnlovsendring automatisk vil fjerne enhver mulighet til selvbestemt abort, og i programmet står det at partiet vil utrede hvordan en ny abortlov kan se ut. Det er likevel ingen tvil om at partiet ikke vil forsvare abortloven, men stramme den inn – og helst fjerne retten til selvbestemt abort. Det er både dramatisk, radikalt og urovekkende.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer