LEDER

Ville overdrivelser

Sylvi Listhaugs overdrivelser av effektene av ny oljeskatt, er så ville at de ender opp med å bli usanne.

SKYTER OVER MÅL: Oljeanalytikere mener den nye oljeskatten i sum vil være nøytralt, og ikke ha negative konsekvenser for oljeselskapene. Likevel sier Listhaug at hun frykter det er starten på avviklingen av næringen. Foto: Marit Hommedal / NTB
SKYTER OVER MÅL: Oljeanalytikere mener den nye oljeskatten i sum vil være nøytralt, og ikke ha negative konsekvenser for oljeselskapene. Likevel sier Listhaug at hun frykter det er starten på avviklingen av næringen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen la tirsdag fram et forslag til endring av oljeskatten. Kort fortalt handler det om å endre skattesystemet slik at det ikke lenger subsidierer leting. Hensikten er å unngå følgende: At marginalt lønnsomme eller ulønnsomme prosjekter skal bli bygget ut fordi skattesystemet gjør det gunstig for selskapene. Da taper nemlig staten penger.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Oljeanalytikere har allerede vært på banen og sagt at endringene ikke er dramatiske for bransjen. Skatteopplegget er bare litt strammere enn dagens. «I sum er det nøytralt og vil ikke føre til store konsekvenser for oljeselskapene», sier analytiker John Olaisen i meglerhuset ABG Sundal Collier til Dagens Næringsliv. Equinor steg på børsen dagen etter nyheten ble kjent.

Frp-leder Sylvi Listhaug var likevel umiddelbart ute med knallhard kritikk av regjeringens forslag til endringer i oljeskatten. «At SV og venstresiden ville stikke kjepper i hjulene og for så vidt også legge ned oljenæringen, er ingen overraskelse», sa Listhaug til NTB. At dette forslaget kunne komme fra Høyre var «ikke til å tro», la hun til. Til Rogalands avis sa Listhaug at hun er redd forslaget er begynnelsen på avviklingen av næringen.

Som analytikerne har forklart er dette rett og slett ikke riktig. Listhaugs overdrivelser av oljeskatteforslagets effekter er så ville at de ender opp med å bli usanne.

Det er dessuten grunn til å spørre: Er det slik å forstå at Frps ønsker utbygginger som vil være samfunnsøkonomisk ulønnsomme?

Frp har gjennom hele valgkampen, nærmest på refleks, stilt seg mest mulig på tvers i alle spørsmål om klimapolitikk. Det er kanskje ikke annet å vente fra et parti med en leder som nekter å svare på hvor stor del av klimaendringene hun mener er menneskeskapte, og med en nestleder som sår tvil om det samme. FNs klimapanel har nylig slått fast at alle andre enn menneskeskapte aktiviteter (de naturlige, sola etc) bidrar med tilnærmet lik null til den globale oppvarmingen.

Frp-lederens framstilling av konsekvensene av oljeskatteendringene er ikke bare usanne. Det viser seg at de kanskje er uærlige også. I alle fall hvis vi sammenlikner dem med hva Frp-nestleder Ketil Solvik Olsen sa under Dagbladets valgbodsending torsdag. På direkte spørsmål om dette var starten på nedleggelsen av bransjen, svarte han «nei, men det går i feil retning». Hva mener egentlig Frp om denne saken, vil Listhaug kanskje moderere seg?

Frp driver høylytt oversalg, i negativ forstand, i klimapolitikken. Det er problematisk, ikke minst for de partiene som eventuelt vil basere et flertall på støtte fra Frp de fire neste årene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer