DEBATT

Oljeultimatum:

Vinneroppskriften for miljøet

I valg etter valg har småpartienes felles ultimatum vært nøkkelen til å endre klimapolitikken i riktig retning. Hvorfor forkaster Venstre, SV, KrF og Rødt den gamle vinneroppskriften?

FELLES KRAV: SV, Rødt, Venstre og KrF har alle avvist MDGs oppfordring om et felles krav om slutt på oljeleting. Det er vanskelig å forstå, skriver Lan Marie Berg, her med partileder Une Bastholm. Foto: Annika Byrde / NTB
FELLES KRAV: SV, Rødt, Venstre og KrF har alle avvist MDGs oppfordring om et felles krav om slutt på oljeleting. Det er vanskelig å forstå, skriver Lan Marie Berg, her med partileder Une Bastholm. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 2004 tok Venstre et modig valg. Daværende leder Lars Sponheim valgte å stille et ultimatum til sin regjeringspartner Høyre: Det skulle ikke skje noen oljeutvinning utenfor Lofoten. «Det vil være umulig for oss å fortsette i regjering hvis den går inn for oljeboring i Lofoten», slo Sponheim fast i et intervju med NTB.

Venstre hadde bare to mandater på Stortinget, men fikk likevel gjennomslag. På tross av at det var flertall på Stortinget for oljeutvinning i Lofoten, forble områdene uberørt.

Denne oppskriften gjentok SV allerede året etter. Både SV og Senterpartiet, som den gang hadde 6,5 prosent oppslutning, var mot oljeutvinning i LoVeSe. På tross av at Arbeiderpartiet hadde over dobbel så stor oppslutning som de to partiene til sammen, og på tross av at det var et bredt flertall for oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja på Stortinget, ble områdene liggende urørt under åtte års rødgrønt styre.

Da de borgerlige partiene gjenvant makten i 2013, ble vinneroppskriften videreført. KrF og Venstres stilte i praksis ultimatum, og Høyre og FrP ga seg.

I dag har vi kommet lenger i denne debatten. Ap har endelig snudd i spørsmålet, og LoVeSe-ballen er i praksis lagt død. Men klimakrisa krever at vi øker ambisjonsnivået: Vi må slutte å lete etter mer olje og gass. Dette er ikke et sært og smalt MDG-standpunkt. Denne våren kom sjokkbeskjeden om at Det internasjonale energibyrået (IEA), som tidligere har vært oljelobbyens bestevenner, nå mener at vi ikke kan lete etter noe mer fossil energi hvis vi skal nå Paris-avtalens mål om å unngå farlige klimaendringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer