DEBATT

Europa og USA

Virkelig skremmende

Hvis det bare handlet om personen Donald Trump, ville vi kanskje kunne sagt at faren nå er over. Sånn er det jo ikke.

KOLLAPS: - Hvordan kan vi unngå at den kollektive fornuft kollapser? spør innsenderen. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
KOLLAPS: - Hvordan kan vi unngå at den kollektive fornuft kollapser? spør innsenderen. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge har i praksis vært alliert med USA helt siden angrepet på Pearl Harbor, den 7. desember 1941. Etter den datoen har det egentlig ikke vært noen grunn til å tvile på USAs involvering i den vestlige halvkules kollektive sikkerhet. Det har vært skiftende politiske vinder i USA i løpet av disse 79 åra. Demokrater og republikanere har hatt makten om hverandre.

Presidenter har kommet og gått. Den grunnleggende sikkerhetspolitiske tenkningen har likevel ligget nokså fast.

De siste åra har vi imidlertid sett at den proteksjonismen, og den isolasjonistiske America first-tradisjonen som var rådende i tiden både før og etter første verdenskrig, igjen gjør seg gjeldende. Amerikansk politikk har endret seg til de grader. Sett fra Europa gir det ikke lenger mening å snakke om en venstre- og en høyreside i USA. Det ser snarere ut til å være en bred koalisjon av rasjonalitet som står mot en like bred koalisjon av irrasjonalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer