FACEBOOK: Laila Bertheussen opprettet den falske Facebook-profilen «Anita Berg» opprettet etter at samboeren Tor Mikkel Wara ble justisminister våren 2018. Dag 2 i retten, 9. september 2020. Vis mer

KOMMENTARER

Virkelighetens regissør

Bertheussen jazzet med jentene og kontrollerte lekkasjene til pressen.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Har du noen som kan lekke saken til pressen IKKE til Dagbladet, så skal jeg ikke blande meg.»

Meldingen fra nå tiltalte Laila Anita Bertheussen til fornærmede Ingvil Smines Tybring-Gjedde fikk raskt og positivt svar. Utspørringen av Bertheussen i retten onsdag avslørte et nettverk så likt det teaterstykket «Ways of Seeing» ville problematisere at det er fristende å si at teateret fikk rett. Virkeligheten imiterer kunsten. Skuespillerne fra «Ways of Seeing» satt på bakerste rad i sal 250 mens Bertheussens kartlegging av dem ble vist fram og forklart. Ubehaget vokste gjennom dagen.

Bertheussen framsto under sin frie forklaring onsdag morgen som sympatisk og sjarmerende, opptatt av å beholde sin anonyme tilværelse. Jeg tror alle vi som satt i sal 250 ble fascinert av historien om Laila fra Lødingen, som møtte en avgått politiker og har levd lykkelig med ham i et kvart århundre. Hun har vært syk i en årrekke, men trivdes alene og fylte dagene med hobbyer og familien. Tiltaltes sinne mot PST framsto forståelig for en som er uskyldig. Hun var oppriktig opprørt over at huset hennes var blitt filmet og vist på en teaterscene, og forbannet over å bli mistenkt for de påfølgende angrepene og truslene.

Aktoratets utspørring endret inntrykket totalt.

VESKE: På en tøyveske Laila Anita Bertheussen har med seg i rettssalen, ser det ut til at 55-åringen har fått trykket på en passasje fra en e-post politiadvokat Thomas Blom har sendt. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

Bertheussen ble etter «Ways of Seeing» invitert inn i en chat-gruppe. De andre damene i gruppa var Frp-politikerne Ingvil Smines Tybring-Gjedde, Gry-Anette Rekanes Amundsen og Line Miriam Haugan, tidligere Sandberg – og Rita Karlsen fra Human Rights Service. Amundsen og Haugen er gift med og eksen til eksstatsrådene Per-Willy Amundsen og Per Sandberg. Tiltalte hevdet at hun ikke kjente noen av dem fra før.

Nå ble de tilsynelatende bestevenner. De snakket mye sammen, gjerne med litt popkorn og et glass vin foran skjermen på kveldstid. Særlig tre tema gikk igjen: Per Sandberg, Black Box og Oslo-biskop Kari Veiteberg. Ingen av dem i positive ordelag. De diskuterte muligheten for å besvare teaterstykket med et verk på Høstutstillingen, der de kunne vise hvordan kunst kunne bli overgrep. Vi fikk også se meldinger mellom Bertheussen og Helga Hjorth, som svarte på sin søster Vigdis bok med en roman. Hun var begeistret for ideen om et kunstnerisk svar. Ideen om et ekkokammer formet som en svart boks, en black box, ville vært et elegant svar. Jeg tipper flere av de involverte kunne ønske at det var slik denne saken endte.

Bertheussen ville at teateret skulle klandres for angrepene på huset hennes. Hennes narrativ har vært mest tydelig i Rita Karlsens mange artikler på Right.no, nettsidene til Human Rights Service som hun driver sammen med sin samboer Hege Storhaug. Karlsen dekket saken tett, fra reaksjonene på «Ways of Seeing», via samtlige hendelser, fram til pågripelsen av Bertheussen. Bilder som åpenbart måtte være tatt inne på eiendommen, og var merket «tipser», antydet tidlig at hun måtte ha tett kontakt med Bertheussen selv. Jeg fulgte derfor denne dekningen tett selv. I retten ble kontakten bekreftet. Karlsen har ikke bare fått alle lekkasjer underveis, men også hjulpet Bertheussen med å forfatte både innlegg hun har publisert på Facebook og i VG.

Men Bertheussen har også hatt hjelp fra nettverket sitt til å plante saker i mediene. Etter det første tilfellet av hærverk ba Statsministerens kontor familien om å holde dette hemmelig, av hensyn til politiets etterforskning. Tiltalte sendte da nevnte melding og bilder til Tybring-Gjedde - og til Rita Karlsen. På samme måte har hun via de samme personene og flere andre, blant annet fra First House - samboerens arbeidsplass, tipset pressen om hendelser og vinkler. I tillegg var hun anonym kilde i en rekke saker om seg selv. Det er ubehagelig å se hvordan journalister har blitt brukt i dette spillet. I tillegg opererte Bertheussen under falskt navn på Facebook, og delte ut falske profiler til venninnene i «gruppa». Hun drev også en personlig kampanje for å ramme Black Box økonomisk.

Tybring-Gjedde anbefalte Karlsen til Bertheussen og satte dem i kontakt. Fra det første til det siste tilfellet av trusler, hærverk og brannstiftelse har Rita Karlsen vært nyhetsledende og publisert saker før politiet har bekreftet dem. Derfor gjør det også sterkt inntrykk å lese kommentaren hun skrev etter at Bertheussen ble siktet i saken:

«Da PST holdt pressekonferansen 14. mars hadde ryktet om at det var Bertheussen som selv sto bak versert en stund. Selv ble jeg rimelig overbevist om at det kunne være slik fredag 8. mars.»

Det var nesten en uke før pågripelsen og flere dager før PST fattet mistanke. Dagen etter at Wara at gikk av, skrev Karlsen også at HRS selv hadde varslet regjeringen om at Bertheussen kunne være skyldig - fire dager før hun ble arrestert.

Meldingene lagt fram i retten onsdag beviser ikke at Bertheussen selv har utført angrepene og truslene mot sin egen familie og ekteparet Tybring-Gjedde. Ingenting av det hun skriver tilsier det. Men som tilhører er det opplagt at det som aktoratet mener er motivet stemmer: Bertheussen ville ramme Black Box.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer