KOMMENTARER

Corona og verdenshandel:

Viruset dreper globaliseringen

Viruset dreper ikke bare mennesker. Det dreper også mye av den tilliten som er en forutsetning for globaliseringen, skriver Morten Strand.

PESTEN SOM GLOBUS: Pandemien får store konsekvenser for handel og globalisering. Foto: REUTERS / NTB
PESTEN SOM GLOBUS: Pandemien får store konsekvenser for handel og globalisering. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Det er riktignok både en pandemi og en Trump siden. Men det er ikke lenger siden enn i januar 2017 at Kinas president XI Jinping var på det økonomiske toppmøtet i Davos, og sto fram som selve garantisten for en fri verdenshandel og en åpen, globalisert, økonomi. I denne eksklusive rikmannsklubben i Davos - i den globale kapitalismens høyborg - brukte kommunisten Xi blant annet dette bildet for å understreke sin rolle som globaliseringens yppersteprest.

OVERBORD: Containere med blant annet munnbind, falt overbord fra et containerskip på vei fra Kina til Australia. Video: Den australske kystvakten Vis mer

- Mens vind og regn kan holdes ute, så stenger det lukkede rommet også for lys og luft, sa Xi. Og høstet jubel - omtrent som en profet - fra de aller rikeste. Siden har det vært mye både vind og regn, og dører og vinduer har blitt lukket for å hindre både lys og pest-infisert luft fra å komme inn. Verden lukket langt på vei døra.

Dette var selvsagt helt nødvendig for å forsøke å stanse en pandemi. Men pesten dreier seg etter hvert om langt mer enn sykdomsbekjempelse. Etter pesten dreier det seg ikke minst om en verden der nasjonene i større grad vil være selvforsynte. For hva lærte pesten oss?

Jo, den lærte oss at selv i Den europeiske unionen så sloss medlemslandene om munnbind og beskyttelsesutstyr. Så sloss kontinentet og det utgående Storbritannia åpent om vaksinedoser. Mens mange land - også Norge - har luftet tanken om behovet for en nasjonal produksjon av medisiner, slik at man ikke skal være avhengig av for eksempel Kina, som er en av verdens største produsenter av legemidler. For hva hvis vaksine-fabrikker må stenge ned på grunn av sykdom, eller havner stenger av samme grunn? Og hva med for eksempel maten vi spiser? I Norge produserer vi mindre enn halvparten av kaloriene vi spiser selv, og behovet for større grad av selvforsyning er åpenbart for alle som vil se, og det var viruset som åpnet våre øyne. For når krybben er tom, bites hestene.

Vi kan like gjerne lære ordet autarki med en gang. Det er gresk og betyr noe sånt som selvhjulpent, eller selvberget. I rimelig moderne tid er det Sovjetunionen som slik har lukket økonomien for å være «selvhjulpent», selv om det langt fra var «selvberget», og tvert imot produserte hungers-katastrofer. Et annet eksempel er selvsagt Nord-Korea, med sin juche-ideologi, som rett og slett betyr selvberging, men som også har ført til sult, massedød, og økonomisk katastrofe.

Det er selvsagt ikke en sånn form for autarki verden står foran etter pesten. Men med mangedoblete priser på frakt av varer fra Asia til Nord-Amerika og Europa, og med utsikter til en jul uten det siste av tekniske dupeditter til både barn og voksne under juletreet, fordi pandemien har skapt kaos i frakt-markedet, så er verden allerede litt annerledes. Langt fra alt det som er «made in China» vil komme fram i tide. Julenissen kjører tross alt ikke reinsdyr-slede på himmelen, han - som alle andre - abonnerer på container-frakt fra Asia.

Mer enn 80 prosent av industrien i USA har erfart forsinkelser av varer på grunn av pandemien, NRK kunne kuriøst nok melde at det i Norge er mer enn et halvt års ventetid på en liten del for å få reparert en sykkel-pedal. Konsulent-selskapet Deloitte har regnet ut at 75 prosent av selskaper med business utenfor USA har lagt fram planer om å flytte produksjon hjem, og bygge smarte produksjonssteder hjemme. I USA regner man med at rundt 225 000 arbeidsplasser vil bli flyttet hjem i 2021, en økning på 38 prosent fra året før. Deler til dataindustrien, elektriske batterier og legemidler er blant driverne i omstillingen til mer autarki.

Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus bare dager etter Xis tale for frihandel og grenseløs kapitalisme i Davos i januar 2017. Og høsten før hadde britene allerede stemt for å melde seg ut av EU. Så det lå ideologiske føringer i tida som var kritiske til globalisering og internasjonalt samarbeid, også før pandemien traff oss.

Men pandemien har dramatisk forsterket dette. I Kina hindrer man gransking av om viruset først oppsto i et laboratorium i Wuhan, og kinesiske diplomater sprer falske nyheter om at viruset kan ha kommet til Wuhan fra USA. Xis budskap fra 2017 framstår som en virkelighet fra uendelig lenge siden. Kritikken mot Kina - og de globale motsetningene som har vokst på grunn av viruset - er et sjokk for lederne i Beijing, som så langt har svart med en stadig mer uforsonlig og krigersk retorikk. Åpenhet har blitt til mer lukkethet. Men nå er det Xi - globalismens yppersteprest - som lukker døra.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer