LEDER

Sindre Finnes' aksjekjøp

Vis oss kortene

Erna Solberg og Sindre Finnes bør gi oss tilgang til skattemeldingen i åra Solberg var statsminister.

PARET I STORMEN: Erna Solberg og Sindre Finnes bør legge fram skattemeldingen, mener Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PARET I STORMEN: Erna Solberg og Sindre Finnes bør legge fram skattemeldingen, mener Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Et kobbel av spørsmål står fortsatt ubesvarte rundt Sindre Finnes' omfattende handel med aksjer mens Erna Solberg var statsminister.

Det mest sentrale spørsmålet er om Solberg kunne eller burde visst hva ektemannen holdt på med. Hun har innrømmet at handelen i praksis gjorde henne inhabil i en rekke saker hun behandlet i regjering. Det er svært alvorlig.

Høyres strategi er helt på det klare: Erna Solberg skal frikjennes på bekostning av ektemannen. Han må ta all støyten dersom partiet får viljen sin.

Men det er ingen grunn til å sluke Høyres plan rått. Erna Solberg må sannsynliggjøre at hun ikke hadde kunnskap med saken gjennom alle åra som statsminister - ikke bare lage tidslinjer som handler om mediehåndteringen de siste to-tre ukene.

Ifølge en gjennomgang Aftenposten har gjort, svingte Finnes' inntekt med 100 000 kroner fra et år til et annet i hele sju av de siste ti åra.

Dette til tross for at han i hele perioden har hatt samme jobb i Norsk Industri.

Fra 2019 til 2020 økte Finnes' skattbare inntekt med 417 000 kroner til 1,3 millioner kroner. Likningsformuen økte med 1,1 millioner som tilsvarer 45 prosent.

Burde Solberg ha plukket opp og stilt spørsmål ved dette?

En av måtene Solberg og Finnes kan bidra med åpenhet i saken, er i det minste å offentliggjøre sine selvangivelser. Dagbladet har gjentatte ganger stilt spørsmål om parets økonomi, men har til nå ikke fått tilgang til dokumentene. Dermed nekter Høyre-lederen velgerne muligheten til å ettergå hva hun faktisk visste om mannens aksjehandler mens hun var statsminister.

Basert på de offentlig tilgjengelige likningstallene er det ikke mulig å se hvordan ekteparet Solberg/Finnes har ført inntekter, fordelt gjeld eller hvordan verdsettingen av hus og andre eiendeler har utviklet seg i perioden.

Det er høyst uvanlig i Norge å gi innsyn i selvangivelsen og det er et privat dokument mellom skattyter og skatteetaten. Vi skal heller ikke gjøre det for vane å be politikerne offentliggjøre dem.

Denne er saken likevel unik, og det er for Høyre og landets del nødvendig å løse opp i denne floken. Ekteparet bør vise kortene sine.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer