Voksenopplæring for Europa

Etter måneders latterliggjøring og demonisering av president Bush fikk Europas møte med cowboyen fra Texas et annet utfall enn forutsett.

I en artikkel 11. juni forutså Dagbladets korrespondent i New York at president Bushs første Europa-besøk «kan bli en barsk voksenopplæringsrunde for texaneren». Dette var en treffende oppsummering av den nedlatenhet, latterliggjøring og demonisering som har preget Europas omtale av USAs nye president. # Men fasiten for møtet mellom Bush og Europa ble snarere «en barsk voksenopplæring for Europa».

Erfaringsmessig skjelver Europa når det er et presidentskifte i USA, og da særlig når en republikaner følger en demokrat. I europeisk sammenheng har norske media hevdet seg bra i skittkastingen på president Bush. Representative overskrifter før Europaturneen lød: «Cowboyen fra Texas», «Bush hisser på seg verden», «Stygg amerikaner», «Ryggen mot verden» og «Bønn for Bush».

Triumf

Mot denne bakgrunn må presidentens første europaturné karakteriseres som en triumf. Fra han landet i Madrid til han forlot Europa i Slovenia fremsto Bush som en mesterlig kommunikator. Hans grep på detaljer viste en president som hadde gjort sitt hjemmearbeide. Den medieskapte karikaturen av Bush som «klovnen fra Texas» ble til de grader gjort til skamme at man kunne håpet på litt selvkritisk fair play av norske media i etterkant. Det transatlantiske partnerskapet er så viktig for Europa at publikum har krav på objektiv informasjon. Men det ser det ut til at norske journalister har prioritert å gi utløp for sine personlige idiosynkrasier overfor Bush og USA. NRKs Cathrine Løchstøer var et unntak og formidlet ved tilbakekomsten fra Göteborg EU-ledernes beundring av presidentens evner som kommunikator. Hun konkluderte at EU hadde kunnet snakke mer direkte med Bush enn med noen tidligere president fra USA. Frankrikes statsminister Lionel Jospin, som ikke akkurat er noen «USA-fan», uttalte til franske media at «Europeerne ble slått av i hvilken grad presidenten ønsket å vise at han tok deres synspunkter i betraktning». Og et medlem av EU-kommisjonen beskrev hans kunnskap om spesialiserte emner som beundringsverdig. UDs statssekretær Espen Barth Eide understreket hvor klokt det hadde vært av Bush å vise at han tar Europa på alvor ved å engasjere seg så bredt på sin første turné.

Bush og NATO

Dagbladet valgte å kommentere presidentens første møte med NATOs råd på lederplass 14. juni under tittelen «Underlig plante i NATO». Det ble hevdet at europeere lurer på om USA og Europa fortsatt befinner seg på den samme politiske kloden, og at det var tydelig på toppmøtet at Bush ikke var kommet for å lytte, men «for å fortelle hvorfor et allerede vedtatt rakettskjold er viktig». Når man leser kommentarene i den franske dagsavisen Liberation, lurer man på om den befinner seg på samme politiske klode som Dagbladet: «Bush var åpenbart ikke den overflatiske bajasen skildret i mediene. På NATOs toppmøte i Brussel lyktes han i å få sine europeiske alliertes reservasjoner til hans plan for et rakettforsvar til å virke gammeldagse og fra en annen tidsalder.» Det bør tilføyes at Liberation politisk nærmest er å regne for en sofistikert utgave av Klassekampen. De som var tilstede under NATOs møte med Bush, bekrefter inntrykket av en avslappet, sikker og åpen mann som lyttet, var godt orientert og åpenbart interessert i å bli kjent med sine europeiske kolleger. Forøvrig er et utdrag av presidentens tale til NATOs råd tilgjengelig på Internett. Jeg tror de fleste som leser denne med et åpent sinn vil gi den karakteren «mesterlig».

Flausene som uteble

Fra «texaneren» landet i Madrid gransket europeiske media hvert av hans skritt og ord på jakt etter flauser. De ble i så måte skuffet, men norske medier fikk det maksimale ut av at Bush i sitt møte med spansk TV hadde begått den «blunder» å referere til statsminister Aznar som Anzar. Derimot har man oversett at det ble ingen andre enn Frankrikes president som overtok den «klovnerollen» som var tiltenkt Bush, da Chirac under presentasjonen for Sveriges konge i Göteborg hilste ham med ordene: «Hvordan har De det, Herr Guvernør». Det hører med til historien at Chirac hadde vært på statsbesøk i Sverige noen få måneder før!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.