DEBATT

Vold mot kvinner:

Volden bak lukkede dører

Vold mot kvinner og jenter er blant de mest systematiske og utbredte menneskerettighetsbruddene i verden.

MÅ KJEMPE: La oss bruke denne dagen og alle andre dager til å stå opp mot vold og urett, og heller kjempe for likestilling og rettferdighet. La oss sammen kjempe en kamp som burde blitt vunnet for lengst, skriver Arina Aamir. Foto: Privat
MÅ KJEMPE: La oss bruke denne dagen og alle andre dager til å stå opp mot vold og urett, og heller kjempe for likestilling og rettferdighet. La oss sammen kjempe en kamp som burde blitt vunnet for lengst, skriver Arina Aamir. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag er den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner. Selv om vi har kommet langt i kampen mot vold og tvang, er vi ikke i mål. Det er et trist faktum at altfor mange kvinner blir slått i sine hjem.

Vold mot kvinner og jenter er blant de mest systematiske og utbredte menneskerettighetsbruddene i verden. Men det skiller seg også ut. Vold mot kvinner er ikke noe som skjer i det offentlige rom. Det er ikke noe gjengopprør involvert. Det er ikke rasisme involvert. Det er ikke hatkriminalitet involvert. Men det rammer på steder hvor man skal føle seg trygg og ha det godt.

DREPT: Natt til onsdag 24. november ble en person knivstukket og drept på Grünerløkka i Oslo - nå jakter politiet en gjerningsperson. Vis mer

Volden begås av de man ofte vil kalle «sine nærmeste». For vold mot kvinner er ikke som all annen type vold. Den begås ofte i hjemmet av nære familiemedlemmer og bak lukkede dører.

Mer enn hver fjerde kvinne har opplevd at ektefellen eller samboeren har brukt fysisk makt mot dem. I tillegg er yngre betydelig mer utsatt for fysisk maktbruk fra partneren, enn det eldre er.

Ikke nok med det. Vi har også minoriteter i Norge der det ikke er uvanlig å slå sine koner dersom de ikke underordner seg mannen, eller slå barna fordi de gjør en liten feil. Vold i hjemmet, og spesielt vold mot kvinner og jenter, er fortsatt et utbredt problem, selv om ikke alle ser det. Noen vil kanskje velge å kalle det en privatsak, men det går utover samfunnet i sin helhet.

Volden som utøves mot kvinner skyldes synet om at vi er mindreverdige. At fordi vi ikke er sterke nok, ikke store nok og ikke høye nok, så er vi heller ikke gode nok. Men vi er verdt like mye, og vårt menneskeverd teller like mye!

Likevel er det kvinnene som ofte er taperne i områder med krig og konflikt, og i kulturene hvor ære og skam står sentralt.

Mindreverdighetskomplekset synes ubevisst på mange forskjellige områder, også i det norske samfunnet. Kvinner kan ofte bli sett på som irriterende hvis de tar ordet for mye og er engasjerte. Dersom menn gjør det så er de bare veldig dyktige.

Kvinner blir tvunget til å dekke seg til, og ikke få friheten til å gå kledd som de vil - bare for at menn ikke skal bli fristet. Kvinner er også de som ofte blir ansvarliggjort dersom et ekteskap ikke fungerte. Kanskje fordi hun jobbet for mye, eller ikke klarte å holde mannen sin lykkelig eller familien samlet.

Og det er alltid kvinnene som blir nødt til å underlegge seg hersketeknikker skapt av menn og samfunnet. Dette mindreverdighetssynet er også grunnen til at kvinner i større grad blir utsatt for vold i nære relasjoner enn det menn blir.

Men kjære menn: Dere blir ikke sterkere av å utnytte en kvinnes svakhet til fordel for dere selv. Dere blir heller ikke bedre av å innskrenke andre menneskers rettigheter for deres egen del. Er du virkelig mann nok så bruker du ikke makten til å begå urett, men bruker den for å kjempe for rettferdighet og likestilling.

La oss bruke denne dagen og alle andre dager til å stå opp mot vold og urett, og heller kjempe for likestilling og rettferdighet. La oss sammen kjempe en kamp som burde blitt vunnet for lengst.

Det er på tide å handle og på tide å kjempe. For selv om Norge er på rett vei, er vi ikke på langt nær i mål.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer