DEBATT

Økonomisk vold

Volden ingen snakker om

Selv om økonomisk vold er anerkjent som en form for voldsutøvelse, er det likevel noe som snakkes lite om. JURK opplever at svært mange av våre klienter ikke er klar over at økonomisk vold er noe som er ulovlig.

ØKONOMISK VOLD: Dette omfatter også tilfeller der en person trues til å underskrive lånepapirer for store forbrukslån, eller tvinges til å signere en økonomisk avtale av sin partner uten å forstå innholdet, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB
ØKONOMISK VOLD: Dette omfatter også tilfeller der en person trues til å underskrive lånepapirer for store forbrukslån, eller tvinges til å signere en økonomisk avtale av sin partner uten å forstå innholdet, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Samira flyttet til Norge som 20-åring for å gifte seg med det hun trodde var drømmemannen. Når hun 10 år senere kontakter JURK, har det livet hun hadde forestilt seg, vist seg å bli til noe helt annet. Volden Samira opplever snakkes for lite om.

Samira sin historie: Da hun ankom Norge, flyttet hun og ektemannen inn i sokkelleiligheten i huset til svigerforeldrene. Hun ble en del av en ny storfamilie, ikke ulik den hun forlot i hjemlandet.

Likevel blir hverdagen veldig annerledes. Med svigermor i spissen, sørger familien for at Samira isoleres. Hun blir hindret fra å forlate huset alene. Om hun vil gå ut, har svigermor bestemt at Samira må få godkjenning av ektemannen sin. Svigermor kontrollerer hvert skritt Samira tar. Hun blir hyppigere og hyppigere utsatt for verbale krenkelser og fysisk vold av familiemedlemmer og ektemannen hvis hun stiller spørsmål ved ordningen.

For folk flest er arbeidsplassen et sted fylt med rammer og retningslinjer. For Samira er dette det eneste stedet hun kan kjenne på følelsen av frihet. Likevel går lønnen hun tjener rett inn på kontoen til svigermor. Hun må spørre om penger når hun skal handle på butikken. Uten kontroll på egne økonomiske midler, er Samira avhengig av svigerfamilien, og hun er redd for å miste tak over hodet hvis hun skilles fra ektemannen. I realiteten er Samira prisgitt svigermorens vilje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer