DEBATT

Osloskolen:

Voldsproblem ute av kontroll

Antall rapporterte tilfeller av vold mot lærere i Osloskolen er femdoblet fra 2015 til 2019.

UNDERRAPPORTERT: Altfor mange lærere utsettes for spytting, kloring, biting, spark, slag og trusler. Nylig ble det kjent at Arbeidstilsynet mener alvorlige tilfeller at vold mot lærere er underrapportert, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock
UNDERRAPPORTERT: Altfor mange lærere utsettes for spytting, kloring, biting, spark, slag og trusler. Nylig ble det kjent at Arbeidstilsynet mener alvorlige tilfeller at vold mot lærere er underrapportert, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Altfor mange lærere utsettes for spytting, kloring, biting, spark, slag og trusler. Nylig ble det kjent at Arbeidstilsynet mener alvorlige tilfeller at vold mot lærere er underrapportert.

Nå truer de Utdanningsetaten med 20.000 kroner i dagsbøter fra mars neste år, om ikke etaten klarer å sikre sine om lag 16.000 ansatte trygge arbeidsforhold i henhold til HMS-forskriften.

I Oslo har den tidligere læreren Clemens Saers gitt mishandlede lærere et ansikt. Hans historie er tragisk og trist både menneskelig og politisk. I 2020 behandlet bystyret et forslag om å gi ham en skikkelig beklagelse fra Oslo kommune som arbeidsgiver etter overfallet han helt uprovosert ble utsatt for i 2014, og om kommunen skulle dekke saksomkostninger han må betale etter å ha gått rettens vei fordi han ikke hadde fått støtte av sin arbeidsgiver i en krevende periode.

Bystyret stemte mot forslaget basert på informasjon fra daværende skolebyråd Inga Marte Thorkildsen fra SV. Vi festet lit til hennes forklaring om at kommunen hadde forsøkt å komme fram til en «minnelig løsning», men at Saers takket nei. Først nå vet vi at «tilbudet» han mottok ei drøy uke før jul i 2018 var at han skulle motta 150.000 kroner til å dekke ulike utgifter mot at han sa opp jobben på kort varsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.