DEBATT

Osloskolen:

Voldsproblem ute av kontroll

Antall rapporterte tilfeller av vold mot lærere i Osloskolen er femdoblet fra 2015 til 2019.

UNDERRAPPORTERT: Altfor mange lærere utsettes for spytting, kloring, biting, spark, slag og trusler. Nylig ble det kjent at Arbeidstilsynet mener alvorlige tilfeller at vold mot lærere er underrapportert, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock
UNDERRAPPORTERT: Altfor mange lærere utsettes for spytting, kloring, biting, spark, slag og trusler. Nylig ble det kjent at Arbeidstilsynet mener alvorlige tilfeller at vold mot lærere er underrapportert, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Altfor mange lærere utsettes for spytting, kloring, biting, spark, slag og trusler. Nylig ble det kjent at Arbeidstilsynet mener alvorlige tilfeller at vold mot lærere er underrapportert.

Nå truer de Utdanningsetaten med 20.000 kroner i dagsbøter fra mars neste år, om ikke etaten klarer å sikre sine om lag 16.000 ansatte trygge arbeidsforhold i henhold til HMS-forskriften.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

I Oslo har den tidligere læreren Clemens Saers gitt mishandlede lærere et ansikt. Hans historie er tragisk og trist både menneskelig og politisk. I 2020 behandlet bystyret et forslag om å gi ham en skikkelig beklagelse fra Oslo kommune som arbeidsgiver etter overfallet han helt uprovosert ble utsatt for i 2014, og om kommunen skulle dekke saksomkostninger han må betale etter å ha gått rettens vei fordi han ikke hadde fått støtte av sin arbeidsgiver i en krevende periode.

Bystyret stemte mot forslaget basert på informasjon fra daværende skolebyråd Inga Marte Thorkildsen fra SV. Vi festet lit til hennes forklaring om at kommunen hadde forsøkt å komme fram til en «minnelig løsning», men at Saers takket nei. Først nå vet vi at «tilbudet» han mottok ei drøy uke før jul i 2018 var at han skulle motta 150.000 kroner til å dekke ulike utgifter mot at han sa opp jobben på kort varsel.

Thorkildsen trakk seg som byråd i oktober, bare noen dager før vi fikk vite hva «tilbudet» til Saers hadde vært. Nå har Rødt og Høyre sørget for at saken kommer til ny behandling i bystyret.

I et leserinnlegg i Dagbladet beskylder nestlederne i Oslo SV Høyre for å dikte fritt om Thorkildsens avgang. Det er både oppsiktsvekkende og påfallende at de bruker tid og spalteplass på det aller minst interessante og relevante i denne triste saken.

Denne saken handler ikke om hva Høyre måtte mene om årsaken til at Thorkildsen trakk seg. Den handler om hvorvidt Utdanningsetatens om lag 16.000 ansatte, kan være trygge på at de har full støtte fra arbeidsgiveren om de selv blir utsatt for vold og trusler mens de utfører den viktige jobben med å banke både kunnskap og folkeskikk inn i Osloskolens 90.000 elever.

Det er det som opptar Høyre. Så får SV være opptatt med sitt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer