LEDER

Dagbladet mener:

Voodoo-økonomi

Det er ikke alt fra 1980-åra vi savner. Den britiske statsministeren har fått merke at det ikke er populært alt som er retro.

FULL KOLLAPS: Den britiske regjeringen har lagt fram en skattepakke som har sendt økonomien inn ut i uføre. Her ved statsminister Liz Truss. Foto: Dominic Lipinski / PA / AP / NTB
FULL KOLLAPS: Den britiske regjeringen har lagt fram en skattepakke som har sendt økonomien inn ut i uføre. Her ved statsminister Liz Truss. Foto: Dominic Lipinski / PA / AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

1980-tallet er definitivt tilbake. Kate Bush har igjen toppet hitlistene med «Running up that hill», og i Storbritannia ser både Margaret Thatcher og trickle down economics ut til å være tilbake på menyen. Noen gjensyn er mer gledelige enn andre.

Den britiske økonomien er preget av skyhøy inflasjon og er på randen av resesjon. I et forsøk på å få den på rett kjøl igjen har britenes ferske statsminister, Liz Truss, lagt fram en omstridt pakke med skatteletter.

Ved full effekt skulle den ha en prislapp på 45 milliarder britiske pund – godt over 500 milliarder kroner. Sentralt i pakken var fjerning av toppskatten for inntekter over 150 000 britiske pund – omtrent 1,8 millioner norske kroner. For å finansiere gildet skulle staten låne mer penger.

Men i stedet for å få økonomien på rett spor har det sendt britisk økonomien ut i enda verre uføre.

Den britiske sentralbanken måtte sette inn krisetiltak for å roe ned økonomien. Pundet svekket seg drastisk mot dollaren – og gjorde sitt dårligste på 40 år. Det internasjonale pengefondet (IMF) advarte mot skattekuttene, og mente at dette ikke er tiden for slike lite målrettede skattekutt.

Nå har Truss og hennes finansminister blitt tvunget til å snu om på å droppe toppskatten for de rikeste. «Vi skjønner det og vi har lyttet» var beskjeden.

Skattekuttene ble nærmeste latterliggjort av økonomer, og de var upopulære i befolkningen. Ja, til og med innad i det konservative partiet var det kraftig motstand å finne.

Ideen med trickle down economics er at skattekutt for dem som har aller mest, skal dryppe på resten og skape økonomisk vekst. Voodoo-økonomi kaller kritikerne det for.

Økonomien blir ikke sterkere av at de rike blir enda rikere. Å bruke et begrenset handlingsrom i økonomien til å gi enorme skatteletter til de som har mest, er en merkelig prioritering.

For Liz Truss' virke som statsminister er dette alvorlig. Hun har knapt sittet en måned i den britiske sjefsstolen, men er allerede svært upopulær. Kun 18 prosent av velgerne synes hun gjør en god jobb, og partiet hennes har kollapset på meningsmålingene.

Truss har gjort permanente skader på britisk økonomi og sitt eget rykte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer