LEDER

Vrang i møte med kritikken

Riksrevisjonen gir knusende kritikk for manglende kontroll og oppfølging når norskproduserte våpen og annet militært utstyr selges til utlandet. Reaksjonen er som vanlig ytterst avmålt.

MIDTØSTEN: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide under et besøk i Saudi Arabia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MIDTØSTEN: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide under et besøk i Saudi Arabia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Riksrevisjonen kritiserer Utenriksdepartementet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Tolletaten for manglende kontroll og oppfølging når norskproduserte våpen og annet militært utstyr selges til utlandet. Kritikken er meget konkret og Riksrevisjonen omtaler forholdene som «alvorlige» og «sterkt kritikkverdige» flere ganger. Rapporten finner feil i store deler av systemet som skal kontrollere at norske våpen ikke havner i land der det er krig eller borgerkrig, eller hvor de kan bli brukt av autoritære makthavere til å undertrykke egen befolkning.

Ifølge Riksrevisjonen medfører PSTs lave prioritering av det forebyggende arbeidet en økt risiko for at strategiske varer eksporteres uten lisens. Arbeidet med eksportkontroll og ikkespredning av atomvåpen «ligger på et svært lavt nivå», selv om dette er en lovpålagt hovedoppgave for PST.

Utenriksdepartementet får kritikk for i mange tilfeller å ha åpnet for salg av forsvarsmateriell til land på et for dårlig grunnlag. Saksbehandlingen av eksportlisenser gir ikke tilstrekkelig sikkerhet for at Stortingets forutsetninger følges. Kritikken er særlig alvorlig når det gjelder salg av forsvarsmateriell til De forente arabiske emirater i perioden 2013 - 2017. Emiratene var sterkt engasjert i borgerkrigen i Jemen og landets innkjøpsselskaper har flere ganger brutt FNs våpenembargo mot Libya.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer