LEDER

Wagner i Norge

Selv om Wagner-gruppa er beryktet, bør en avhopper ønskes velkommen i Norge.

PÅGREPET: Andrej Medvedev ble pågrepet i Pasvikdalen i Finnmark, etter at han skal ha tatt seg over grensa fra Russland.
PÅGREPET: Andrej Medvedev ble pågrepet i Pasvikdalen i Finnmark, etter at han skal ha tatt seg over grensa fra Russland. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Natt til fredag før helga ble en mann som hevder han er avhopper fra den russiske Wagner-gruppa pågrepet av Forsvaret. Andrej Medvedev ble pågrepet i Pasvikdalen i Finnmark, etter at han skal ha tatt seg over grensa fra Russland.

For Norge, og for vestlig rettsvesen og etterretning, kan Medvedev naturligvis være av stor verdi. Selv om gruppa han sier han har tilhørt er beryktet for operasjoner både i Ukraina og i andre konfliktområder rundt om i verden, bør han i utgangspunktet hilses varmt velkommen i Norge.

FLYKTET: Den tidligere Wagner-kommandanten Andrej Medvedev tryglet Putin om hjelp - nå har han flyktet til Norge. Video: Twitter / Telegram Vis mer

Wagner-gruppas soldater skal nå utgjøre rundt 10 prosent av det totale antallet russiske soldater i Ukraina, ifølge britisk etterretning. Inntil ganske nylig var selve gruppas eksistens omsvøpt av hemmelighetskremmeri. Den skal ha stått bak de «grønne mennene», soldater uten uniformsmerker, som var involvert i Russlands annektering av Krim i 2014. Dermed har Wagner vært involvert helt siden starten av Ukraina-krigen. I tillegg skal gruppa ha vært leiesoldater i Syria, og en rekke afrikanske land.

I Ukraina-krigen skal Wagner-gruppa ha stått bak overgrep på sivile, ifølge etterretningsrapporter. Å få vite mer om hvordan denne gruppa opererer og hvordan den styres, er viktig informasjon – også med tanke på eventuell rettsforfølgelse i etterkant av krigen i Ukraina. At sjefen, Jevgenij Prigozjin, både tidligere har nektet for at Wagner-gruppa har fantes og nå ser ut til å bruke gruppas framgang på slagmarken i et maktspill i Kreml, gjør økt kunnskap om den helt nødvendig.

I edderkoppspinnet av myter og virkelighet i dagens Russland, er all sikker kunnskap om maktstrukturer og handlingsmønstre viktig for å kunne forstå, analysere og eventuelt rettsforfølge.

Slik sikker kunnskap er mangelvare, og det er ikke gitt at Andrej Medvedev vil bidra med mer. Riktignok ser han ut til blant annet å hatt nær kontakt med troverdige, uavhengige medier i Russland, og en menneskerettighetsorganisasjon. Han har blant annet gitt et intervju om hvordan Wagner-gruppa henretter desertører – altså slike som ham selv. Det er likevel ikke utenkelig at han gir seg ut for å være noe annet enn han egentlig er. Det er i seg selv oppsiktsvekkende at han har kommet seg over grensa i Finnmark. Grensa er på russisk side svært godt bevoktet, og de siste kilometerne i praksis en militær sone.

Medvedev har søkt asyl, men ifølge loven er ingen som har gjort seg skyldig i forbrytelser i hjemlandet kvalifisert for opphold. Å være soldat i seg selv ikke en kriminell handling, men Medvedev må nå regne med en omfattende prosess for å kartlegge hva han har gjort og ikke gjort. Han vil ikke bli utlevert så lenge det er fare for hans sikkerhet i Russland. Den faren vil nok dessverre vare lenge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer