KOMMENTARER

Kina under Xi Jinping

Xi´s Kinas sanne ansikt

Når Kina bruker nasjonaldagen sin på å sende bølger av krigsfly mot Taiwan, så er det en grov provokasjon, og kanskje en trening på invasjon. Hva slags Kina gjør slikt, spør Morten Strand.

KEISEREN: Xi Jinping tas imot av barn i Tibet i sommer. Han strammer til diktaturet på alle fronter. Foto: AP / NTB
KEISEREN: Xi Jinping tas imot av barn i Tibet i sommer. Han strammer til diktaturet på alle fronter. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Kina brukte nasjonaldagen fredag for ei uke siden til å markere revir. Reviret er Taiwan, øya dit de flyktende nasjonalistene rømte da de tapte borgerkrigen mot Mao Zedongs kommunister for 72 år siden. Fredag, lørdag, og mandag stupte bølger av fly fra det kinesiske flyvåpenet mot Taiwans grenser. Til sammen 130 fly deltok i denne åpne provokasjonen, som også kan ha vært en øvelse på en framtidig invasjon av øya med nesten 25 millioner innbyggere. For Kina proklamerer på alle høylytte måter at demokratiske Taiwan tilhører dem, og at det bare er rett og rimelig at de tar det som er deres uten å spørre noen som helst om lov.

Det betyr i så fall krig. Mot Taiwan, åpenbart. Men også muligens mot USA, som er Taiwans historiske allierte fra Den kalde krigen, og som neppe bare kan se på at det demokratiske Taiwan blir spist opp av det stadig mer autoritære - og stadig mer på grensa til det totalitære - Kina, som er styrt av president og partisjef Xi Jinping.

Med så mye på spill, og med en stadig mer foruroligende utvikling i Kina, hva er Xi Jinpings prosjekt? Et av dem er en aggressiv og ekspanderende utenrikspolitikk som på engelsk har fått navnet Wolf warrier diplomacy, etter en kinesisk actionfilm med nettopp navnet Wolf warrier ll, med en Ramboo-liknende helt, en som skyter før han spør. Denne utenrikspolitiske nyorienteringen gjenspeiler en nasjonalistisk populisme som Xi ser ut til å dyrke hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer