LEDER

Forskningsrådet

You're fired!

Borten Moes håndtering er ubegripelig.

TØFFE TAK: Forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) sparket Forskningsrådets styre på dagen. Forskningsmiljøet frykter for framtida under ministeren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TØFFE TAK: Forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) sparket Forskningsrådets styre på dagen. Forskningsmiljøet frykter for framtida under ministeren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det kan virke som forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe kjeder seg borte i det fredelige Kunnskapsdepartementet og prøver så godt han kan å lage litt fart og røre. Det lyktes han godt med før helga da han sto bak noen av de mest provoserende enkeltkuttene i revidert budsjett. Deretter sparket han styret i Forskningsrådet.

STØTTES: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter at Sverige og Finland bekreftet søknad om Nato-medlemskap 16. mai 2022. Video: Regjeringen.no Vis mer

Begrunnelsen for å sparke styret på dagen og uten forvarsel, er noe uklar for å si det forsiktig. Statsråden er for så vidt klar nok. Han sier årsaken er «en alvorlig økonomisk situasjon» og at Forskningsrådet har tildelt mer penger enn det disponerer. Fortsetter det sånn, vil underskuddet passere milliarden innen noen år. Men Forskningsrådets ledelse kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen og sier man har styrt økonomien etter bestilling fra og i forståelse med departementet, noe ingen så langt har benektet. Seinest i april hadde Riksrevisjonen ingen merknader i sin revisjon. Borten Moe mener det ikke er en garanti for at det ikke har vært gjort feil, men har ikke utdypet nøyaktig hvilke regelbrudd han mener er begått, bortsett fra at han åpenbart ønsker seg et linjeskift i måten Forskningsrådet styres og drives på.

Forskning skal underlegges den samme budsjettdisiplinen som alle andre felt, men Borten Moes handlemåte har med rette skapt furore i forskningsmiljøet, hvor både rektorer ved universiteter og ledelsen i Sintef er bekymret for at prosessen Borten Moe har satt i gang, vil forsinke viktig forskning og skape usikkerhet om framtidig finansiering, ikke bare fra staten, men også fra private og EU som bidrar med betydelige midler. De frykter at statsråden ved å sette inn et mindre interimsstyre, ledet av tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen, ønsker seg mer politisk kontroll og truer forskningens uavhengighet.

Å sparke et offentlig utnevnt styre på dagen er uvanlig dramatisk og skjer bare der det har vært langvarig konflikt eller oppstått en akutt situasjon. Ingen av delene synes å være tilfelle her, noe Borten Moe bekrefter i sin rosende omtale av styrelederen han sparket. Det er ubegripelig at problemet ikke ble håndtert på en mindre opprivende og ødeleggende måte med mindre den politiske maktmarkeringen var et poeng i seg selv. I så fall er det urovekkende. Forskning er grunnsteinen i den omstillingen Norge skal gjennom. Det er useriøst om regjeringens forskningsminister behandler feltet som en hvilken som helst veistubb. Forresten, veistubber blir behandlet bedre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer