KOMMENTARER

Corona

Ytre høyre-viruset

Man kan kalle det ytre-høyre sykdommen, eller kanskje ytre-høyre psyken? For hvorfor rammer corona særlig hardt land som er styrt av autoritære populister og sjåvinister fra ytre høyre, spør Morten Strand.

ET ENDELIG FARVEL: Enda en covid-død kremeres i Jaipur i Rajasthan i India. Foto: NTB
ET ENDELIG FARVEL: Enda en covid-død kremeres i Jaipur i Rajasthan i India. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Viruset rammer blindt. I hvert fall i utgangspunktet. Så sjefen i løgnenes og konspirasjonenes univers, George Orwell, ville nikket gjenkjennende hvis han hadde sett på det politiske verdenskartet idag. Som sjefen i Animal Farm, grisen Kamerat Napoleon, så presist og selvbevisst sa det: «Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre». Og er det noe som kjennetegner de politiske kulturer der viruset som i utgangspunktet rammer blindt, rammer noen mer presist enn andre?

Den danske statsviteren Eva Sørensen ved Roskilde universitet har i forbindelse med pandemien snakket om «det interaktive politiske lederskap». Det er et lederskap som kjennetegnes av åpenhet om problemene, diskusjon - inkludert tvil - rundt løsningene, og dialog med borgerne. Danmarks sosialdemokratiske statsminister Mette Fredriksen trekkes fram som eksponent for denne moderne form for politisk lederskap, og man kan uten problemer inkludere Høyres Erna Solberg i det samme gode selskap. Så det er ikke nødvendigvis noe med den tradisjonelle «venstresidas» eller «høyresidas» styring som eksponerer for, eller beskytter mot, viruset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer