Viruset rammer blindt. I hvert fall i utgangspunktet. Så sjefen i løgnenes og konspirasjonenes univers, George Orwell, ville nikket gjenkjennende hvis han hadde sett på det politiske verdenskartet idag. Som sjefen i Animal Farm, grisen Kamerat Napoleon, så presist og selvbevisst sa det: «Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre». Og er det noe som kjennetegner de politiske kulturer der viruset som i utgangspunktet rammer blindt, rammer noen mer presist enn andre?
Den danske statsviteren Eva Sørensen ved Roskilde universitet har i forbindelse med pandemien snakket om «det interaktive politiske lederskap». Det er et lederskap som kjennetegnes av åpenhet om problemene, diskusjon - inkludert tvil - rundt løsningene, og dialog med borgerne. Danmarks sosialdemokratiske statsminister Mette Fredriksen trekkes fram som eksponent for denne moderne form for politisk lederskap, og man kan uten problemer inkludere Høyres Erna Solberg i det samme gode selskap. Så det er ikke nødvendigvis noe med den tradisjonelle «venstresidas» eller «høyresidas» styring som eksponerer for, eller beskytter mot, viruset.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger