KOMMENTARER

Corona

Ytre høyre-viruset

Man kan kalle det ytre-høyre sykdommen, eller kanskje ytre-høyre psyken? For hvorfor rammer corona særlig hardt land som er styrt av autoritære populister og sjåvinister fra ytre høyre, spør Morten Strand.

ET ENDELIG FARVEL: Enda en covid-død kremeres i Jaipur i Rajasthan i India. Foto: NTB
ET ENDELIG FARVEL: Enda en covid-død kremeres i Jaipur i Rajasthan i India. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Viruset rammer blindt. I hvert fall i utgangspunktet. Så sjefen i løgnenes og konspirasjonenes univers, George Orwell, ville nikket gjenkjennende hvis han hadde sett på det politiske verdenskartet idag. Som sjefen i Animal Farm, grisen Kamerat Napoleon, så presist og selvbevisst sa det: «Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre». Og er det noe som kjennetegner de politiske kulturer der viruset som i utgangspunktet rammer blindt, rammer noen mer presist enn andre?

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Den danske statsviteren Eva Sørensen ved Roskilde universitet har i forbindelse med pandemien snakket om «det interaktive politiske lederskap». Det er et lederskap som kjennetegnes av åpenhet om problemene, diskusjon - inkludert tvil - rundt løsningene, og dialog med borgerne. Danmarks sosialdemokratiske statsminister Mette Fredriksen trekkes fram som eksponent for denne moderne form for politisk lederskap, og man kan uten problemer inkludere Høyres Erna Solberg i det samme gode selskap. Så det er ikke nødvendigvis noe med den tradisjonelle «venstresidas» eller «høyresidas» styring som eksponerer for, eller beskytter mot, viruset.

Bortsett fra at mange av de landene som er - og har vært - hardest rammet av pandemien, har vært styrt av ytre høyres aller rankeste riddere. Ofte er de nasjonalister og sjåvinister, som betrakter sykdom som uttrykk for svakhet, og ofte ikke tror på - eller er skeptiske til - vitenskap. Som har løyet og underslått fakta i sin kommunikasjon med folket. Og som er - eller demonstrerer vilje til å være - autoritære ledere.

Det grelleste eksempelet på vanstyre under pandemien er trolig fortsatt Donald Trumps USA. Han løy om viruset fra dag én, og sa at det ville forsvinne av seg selv, «som et mirakel». Et års tid etterpå kan vi slå fast at mer enn 570 000 amerikanere er døde av viruset, og at hans etterfølger Joe Biden har fått orden på vaksine-arbeidet, og har fått vaksinert mer enn 215 millioner amerikanere på 100 dager som president. Komisk nok så ble Trump smittet midt under valgkampen i fjor høst. Men utrolig nok bidro det bare til hans akutte narsissistiske hybris, og Trump tapte etter alt å dømme presidentvalget i fjor høst på sin håndtering av pandemien.

Trump gjorde pandemien til slags tros-spørsmål, der republikanere ofte gikk demonstrativt uten munnbind, og ikke brydde seg om smittevern, mens demokrater fulgte helse-myndighetenes råd. Coronaen ble en ideologisk markør. Selv samlet Trump under valgkampen sine tilhengere til massemøter, og arrangerte fester i Det hvite hus som var super-spredere. Trump skal imidlertid ha for én ting, at han organiserte massivt oppkjøp av amerikanske vaksiner før han måtte forlate Det hvite hus.

I Brasil styrer president Jair Bolsonaro, som gjerne smykker seg med tilnavnet «Tropenes Trump». Han har beskrevet viruset som en «mild influensa», og har nektet å stenge ned for å hindre smitte, selv om Brasil lenge var det hardest rammede landet. Nedstengingen har i stedet regionale ledere, som borgermesteren i landets største by Sau Paulo, organisert. Sammen med «gammelpresidenten» Lula da Silva er de to en kraftfull opposisjon til Bolsonaro, og Lula kan bli Brasils neste president. Lula har kalt Bolsonaro for; «en folkemorder som president».

Episenteret for pandemien er nå India, som har tatt over denne ubehagelige oppmerksomheten etter Brasil. Statsminister Narendra Modi er den autoritære hindu-nasjonalisten som i januar skrøt av at han hadde kontroll på pandemien. Men åpningen av landet i mars, med store politiske møter og religiøse fester, var en katastrofe. Offisielt smittes 360 000 hver dag, mens mer enn 3200 dør. Men de virkelige tallene kan være mange ganger høyere.

I Russland er ikke Vladimir Putin noen fornekter av vitenskap. Men er den stadig mer autoritære presidenten, som vil være et fyrtårn for politisk reaksjon i Europa, til å stole på? De offisielle dødstallene fra pandemien er rundt 110 000. Men overdødeligheten i løpet av pandemien er på 422, 000. Også her har man åpnet opp, folk har gitt opp sosial distansering, og en tredje bølge med smitte kan være på vei.

Autoritære regimer, og kvasi-autoritære, som Trumps, har en elendig corona-statistikk. Unntaket er selvsagt Kina, der man brukte samfunnets autoritære kommando-struktur til nærmest å utrydde viruset. Likevel, viruset som rammer blindt treffer best der det inviteres inn av autoritære ledere med en hang til å fornekte sannheten. Omstendighetene gjør at viruset likevel ikke er helt fargeblindt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer