LEDER

Ytringsfrihet som koster

Kommunen kan ikke sette seg til doms over hva som er politiske ytringer.

VIL IKKE BETALE: Kommunen satt igjen med 172 000 kroner i utgifter etter demonstrasjonen. De pengene vil ordfører Kåss at SIAN skal betale. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VIL IKKE BETALE: Kommunen satt igjen med 172 000 kroner i utgifter etter demonstrasjonen. De pengene vil ordfører Kåss at SIAN skal betale. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er lett å glemme og enda lettere å være prinsippløs. Debattene om ytringsfriheten i Norge viser dette. Mange roper på utestenging eller begrensninger av utfordrende ytringer for å støtte opp om egne verdier og standpunkter. De vil bruke kontroll med ytringer som et politisk våpen, men selvsagt i det godes tjeneste.

Forsøkene på å kneble folkerettseksperten Cecilie Hellestveit er et eksempel på dette. Hellestveit ropte varsko om andelen utenlandske forskere i norsk akademia. Straks ble hun stemplet for nasjonalistisk, elitistisk og splittende av forskerkolleger. Det sier noe om hvordan takhøyden i akademia stadig blir justert nedover.

Porsgrunns ordfører Robin Kåss (Ap) har kommet opp med en annen variant. Han vil bruke økonomiske pressmidler for å hindre demonstrasjoner som fører til store utgifter for kommunen. Ordføreren vil stille “kvalitative krav” til hva som kan kalles et politisk arrangement som har krav på særlig vern av ytringsfriheten.

Bakgrunnen er en politisk markering som fire personer fra den islamfiendtlige organisasjonen “Stopp islamiseringen av Norge” (SIAN) holdt i Porsgrunn 9. oktober. Politiet fryktet motdemonstrasjoner og mobiliserte kraftig. På bakkenivå ble hundre politifolk oppmarsjert. Mannskap på politibåten fulgte med fra elva. En drone holdt oversikt fra lufta, og byens kino, kulturhus og flere restauranter måtte holde stengt.

Politiet tok den største regningen for vaktholdet, men også kommunen satt igjen med 172 000 kroner i utgifter. De pengene vil ordfører Kåss at SIAN skal betale, og han viser til at organisasjonens markeringer ulike steder i landet koster flere millioner kroner fra offentlige budsjetter.

Den irritasjonen er lett å forstå. SIAN er en gruppe som bevisst og pågående utfordrer rasismeparagrafen i straffeloven. Men det holder ikke når Kåss hevder ytringene ikke er politiske, men bare noe rølp på et julebord. Kommunen kan ikke sette seg til doms over hva som er politiske ytringer.

Også ekstremister som SIAN har en grunnlovsvernet rett til å spre sitt budskap så lenge ytringene er innenfor lovverket.

Alle som bruker ytringsfriheten i det offentlige rom har krav på beskyttelse fra politiet der det er nødvendig. Å drive forhåndssensur, eller kreve betaling for politibeskyttelse og sikkerhet, har ingen plass i et fungerende demokrat

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer