LEDER

Dagbladet mener:

Ytringsfriheten ved Kunsthøgskolen må ivaretas

Neste rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo har en krevende jobb.

BEKYMRINGSFULLT: Rektor Måns Wrange fratrer etter en langvarig konflikt ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hans etterfølger vil få en krevende jobb med å sikre at alle parter føler seg i varetatt. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix.
BEKYMRINGSFULLT: Rektor Måns Wrange fratrer etter en langvarig konflikt ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hans etterfølger vil få en krevende jobb med å sikre at alle parter føler seg i varetatt. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Rektor Måns Wrange ved Kunsthøgskolen i Oslo fratrer sin stilling. Han oppgir to grunner: En kritisk familiesituasjon i Sverige, men også den stormfulle debatten som lenge har herjet ved skolen. Over 137 studenter har i et opprop stilt krav om omfattende endringer i pensum og stab. Blant endringene de vil ha, er antirasistisk opplæring for de ansatte, lærere med minoritetsbakgrunn på alle studieretninger, og retninger som queerteori og postkoloniale studier inn på pensum.

De har blitt møtt med bekymringsmeldinger fra andre studenter og ansatte, som frykter en for sterk ideologisk styring av studiene. Også Dagbladet har på lederplass advart mot en for sterk ideologisering av Kunsthøgskolen, som skal gi sine studenter innsikter og verktøy til å uttrykke seg selv, ikke gjete dem inn i et spesifikt samfunnssyn.

Wranges store problem har vært at han, som han selv medgir, har framstått som partisk. Han var positiv til hele oppropet fra studentene, selv om flere av forslagene var omstridte og dramatiske. Men da en av studentene som hadde vært kritisk til de samme forslagene, Magnus Vanebo, opplevde å få så aggressive og fiendtlige tilbakemeldinger at et arrangement der han skulle delta ble avlyst, var støtten mindre påtakelig. At arrangementet var i Kunsthøgskolens egen regi, gjorde hendelsen desto mer alvorlig. Likevel sa Wrange at han ikke oppfattet ytringsfriheten ved skolen som truet.

Det var vanskelig å tolke utsagnet annerledes enn at han tok den ene sidens behov langt mer alvorlig enn den andres. Da ble det vanskelig å løse en konflikt der frontene har blitt svært harde og der det hersker en betydelig frykt. Politikere som Trine Skei Grande (V) og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) har fortalt at de har blitt kontaktet av studenter og ansatte ved skolen som ikke tør å uttale seg i saken.

Slik sett er det trolig bra at Wrange nå overlater rektorstolen til en etterfølger som ikke har bundet seg til noen mast. Vedkommende må klare å sørge for at to hensyn blir ivaretatt: At studenter føler de kan komme med kritiske innspill til sammensetningen av pensum og stab, men også at de som er uenige med dem, kan ytre seg åpent uten at det får konsekvenser for dem.

Kampen for mangfold gjelder ikke bare kulturell bakgrunn, det skal også være rom for forskjellige verdenssyn og politiske syn på sentrale norske utdanningsinstitusjoner. Det er trist at debatten er kommet dit at stemmer utenfra må minne om dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer