LEDER

Dagbladet mener:

Ytringsfriheten ved Kunsthøgskolen må ivaretas

Neste rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo har en krevende jobb.

BEKYMRINGSFULLT: Rektor Måns Wrange fratrer etter en langvarig konflikt ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hans etterfølger vil få en krevende jobb med å sikre at alle parter føler seg i varetatt. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix.
BEKYMRINGSFULLT: Rektor Måns Wrange fratrer etter en langvarig konflikt ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hans etterfølger vil få en krevende jobb med å sikre at alle parter føler seg i varetatt. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Rektor Måns Wrange ved Kunsthøgskolen i Oslo fratrer sin stilling. Han oppgir to grunner: En kritisk familiesituasjon i Sverige, men også den stormfulle debatten som lenge har herjet ved skolen. Over 137 studenter har i et opprop stilt krav om omfattende endringer i pensum og stab. Blant endringene de vil ha, er antirasistisk opplæring for de ansatte, lærere med minoritetsbakgrunn på alle studieretninger, og retninger som queerteori og postkoloniale studier inn på pensum.

De har blitt møtt med bekymringsmeldinger fra andre studenter og ansatte, som frykter en for sterk ideologisk styring av studiene. Også Dagbladet har på lederplass advart mot en for sterk ideologisering av Kunsthøgskolen, som skal gi sine studenter innsikter og verktøy til å uttrykke seg selv, ikke gjete dem inn i et spesifikt samfunnssyn.

Wranges store problem har vært at han, som han selv medgir, har framstått som partisk. Han var positiv til hele oppropet fra studentene, selv om flere av forslagene var omstridte og dramatiske. Men da en av studentene som hadde vært kritisk til de samme forslagene, Magnus Vanebo, opplevde å få så aggressive og fiendtlige tilbakemeldinger at et arrangement der han skulle delta ble avlyst, var støtten mindre påtakelig. At arrangementet var i Kunsthøgskolens egen regi, gjorde hendelsen desto mer alvorlig. Likevel sa Wrange at han ikke oppfattet ytringsfriheten ved skolen som truet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer