LEDER

Ytterst krevende

Tiltaksbyrden bør ligge på det laveste nivået som er forsvarlig.

ANGRIPES FRA TO FLØYER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på regjeringens pressekonferense om coronasituasjonen tirsdag. Foto: Annika Byrde / NTB
ANGRIPES FRA TO FLØYER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på regjeringens pressekonferense om coronasituasjonen tirsdag. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
LES ALT OM CORONA

Regjeringen Støre angripes fra to fløyer, i forbindelse med at de tirsdag innførte nye og inngripende smitteverntiltak. Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Olaug Bollestad har kritisert Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å innføre for lite inngripende tiltak - for seint. Venstre-leder Guri Melby stiller derimot spørsmål ved om vi skal «stenge ned samfunnet hver jul», og mener vi må lære å leve med stadig nye varianter av coronaviruset. Kritikerne er flere og har bedre argumenter enn før. Professor Tore Wig skriver i Morgenbladet at innbyggerne ikke bør finne seg i «statens nye koronakontrakt», fordi myndighetene burde skalert opp kapasiteten i helsevesenet for å unngå nye tiltak. Han krever helsedirektørens avgang.

Kritikken illustrerer den ytterst krevende situasjonen vi står i nå. Gjennom snart to år med pandemi har vi vært gjennom nedstengninger, dugnad og karantenehotell. Næringslivet har blødd, besteforeldre har sittet isolert og barn har blitt nektet å leke med bestevennene sine. Staten har brukt enorme summer i kompensasjon og direkte utgifter. Folk er blitt vaksinert og har feiret gjenåpningen. Å stramme inn igjen nå gjør vondt. Det er viktigere enn noen gang å sikre at tiltakene er forholdsmessige.

Tiltaksbyrden bør ligge på det laveste nivået som er forsvarlig. Det er derfor forståelig at myndighetene forsøkte forsiktige tiltak først. Vi mener også at anbefalinger er bedre enn forskriftsfestede regler, når det er mulig. Men de forsiktige tiltakene var ikke nok.

Sju mennesker dør hver dag av covid-19 i Norge. Kapasiteten på sykehusene er sprengt. Folkehelseinstituttet mener at det er stor sannsynlighet for en økende epidemi. Størrelsen på økningen vil være stor. Og konsekvensene vil være store. Så seint som i forrige uke trodde helsemyndighetene og regjeringen at utviklingen kunne stagges med lite inngripende tiltak. Så kom det muterte coronaviruset kalt omikron.

En gamechanger, sier helsedirektør Bjørn Guldvog om omikron. Tre ulike studier publisert natt til onsdag tyder på at vaksinene ikke virker mot smitte med omikron. Heldigvis ser det ut som om mutanten gir mindre alvorlig sykdom enn den dominerende delta-varianten, men dette vet vi ikke sikkert ennå. Vi vet allerede at omikron ser ut til å smitte mye lettere enn tidligere varianter av viruset. Vi vet også at omikron-syke kommer i tillegg til allerede rekordmange smittede av deltavarianten. En liknende spredning av omikron vil mangedoble antall syke på kort tid.

Det er derfor både nødvendig og forholdsmessig med nye, strenge tiltak nå.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer