Hopp til innholdet
Espen Jakobsen

Oppdatert 15. juni 2022

Mobilabonnement med 5G dekning

De aller fleste av oss har hørt om både 2G, 3G, 4G nettet. Hva er egentlig dette og ikke minst den nye teknologien som mobiloperatørene nå reklamerer for – 5G?

Den nyeste teknologien på markedet når det gjelder mobiltjenesters mobilnett er 5G. Denne teknologien bruker radiosignaler med ulike frekvenser for å sende digital informasjon trådløst mellom brukerne.

5G nettet er basert på UDP/IP som sikrer høy datahastighet og lav forsinkelse.

Mobilabonnement med 5g dekning

Med andre ord vil du med mobiltelefon som støtter 5G dekning kunne surfe i Norge og hele verden med langt raskere hastighet enn tidligere. Er du på vei til hytta der du alltid mister dekning når du snakker i telefonen?

Med ny dekning gjennom blant annet iPhone 12 vil du nå kunne ta i bruk 5G nett som sikrer deg mer kapasitet, data og økt hastighet over store deler av landet. I tillegg anses 5G å være den beste dekningen på markedet.

Anbefalte Mobilabonnement med 5G

Trenger du mer data så kan du se alle abonnement til leverandøren om du klikker på «les mer»

PlussMobil
PlussMobil 10 GB
279 kr
10 GB

27,90 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • Telenor dekning

  Telenor-dekning

 • Gratis Bank-ID

  Gratis Bank-ID

 • Fri tale i EU

  EU inkludert

 • Fri Tale / SMS

  Fri Tale / SMS

 • Data rollover

  Data Rollover

 • familie rabatt

  Familie-rabatt

 • 5G dekning

  5G

 • 4G dekning

  4G

 • underholdning mobilabonnament

  Under-holdning

 • wifi tale

  WiFi tale

 1. Ringeminutter:

  Fri bruk

 2. Antall SMS:

  Fri bruk

 3. Antall MMS:

  Fri bruk

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast Månedspris

  279 kr

 • 279 kr

Premium innhold inkludert i abonnementet:
4 måneder plussabonnement på Dagbladet, Elbil24, Vi.no, KK og Se og Hør (verdi 775kr /mnd)

Fri digital tilgang til noen av Norges mest populære magasiner.

Ved databruk over inkludert data reduseres hastigheten til 40 Kbit/s, uten ekstra kostnad.

 

telia
Telia 8 GB
329 kr
8 GB

41,13 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • Telia dekning

  Telia Dekning

 • Gratis Bank-ID

  Gratis Bank-ID

 • Fri tale i EU

  EU inkludert

 • Fri Tale / SMS

  Fri Tale / SMS

 • Data rollover

  Data Rollover

 • familie rabatt

  Familie-rabatt

 • 5G dekning

  5G

 • 4G dekning

  4G

 1. Ringeminutter:

  Fri bruk

 2. Antall SMS:

  Fri bruk

 3. Antall MMS:

  Fri bruk

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast Månedspris

  329 kr

 • 329 kr

Hva kan jeg bruke 8 GB til?

Du bruker mobilen aktivt til å holde deg oppdatert, hører ofte på musikk, og strømmer av og til en serie. Kanskje er du oftest påkoblet wifi, men trenger litt data når du er på farta. Ved databruk over inkludert data reduseres hastigheten til 64 Kbit/s, uten ekstra kostnad.
Går du tom for data kan du kjøpe ekstra datapakker.

Familierabatt
Ekstra abonnement kun 249,- pr stk
Alle får 8 GB data hver

 

Folkepakka 10 GB
299 kr
10 GB

29,90 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • Telia dekning

  Telia Dekning

 • Gratis Bank-ID

  Gratis Bank-ID

 • Fri tale i EU

  EU inkludert

 • Fri Tale / SMS

  Fri Tale / SMS

 • Data rollover

  Data Rollover

 1. Ringeminutter:

  Fri bruk

 2. Antall SMS:

  Fri bruk

 3. Antall MMS:

  Fri bruk

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast Månedspris

  299 kr

 • 299 kr

Velg datapakken som passer for deg, uansett databruk. Du kan enkelt justere datapakken din underveis.

Går du tom for data går hastigheten ned til 64 Kbit/s. Du kan da enden automatisk få en datapakke på 1 GB til 69,- (du blir varslet når pakken aktiveres). Eventuelt kan du kjøpe datapakker i tillegg til full pris.

Abonnementet har fri Tale og SMS så lenge «Bare Data» ikke er valgt.

Utviklingen av 5G teknologien

5G nettet er inndelt i to frekvensområder der ett område er under 6GHz og det andre er mellom 24,25 og 40 GHz. Mobiloperatører som Ice, Telenor og Telia har i Norge kjøpt rettigheter til 700 MHz-båndet som før har vært reservert til det digitale bakkenettet for TV.

Bruk av 700 MHz gir god dekning over store områder og signalene er såpass sterke at de kan gå gjennom flere vegger i ulike bygninger. Ulempene med dette på den andre siden er lave datarater og store basestasjoner. 

Utviklingen av 5G nett og enheter som støtter 5g fortsetter i en rasende fart og målet er at hele Norge skal tilby denne dekningen i løpet av 2024. Les mer om utviklingen av 5g på de ulike mobiloperatørene sine hjemmesider. 

En forenklet hverdag med 5G

Ved å ta i bruk enheter med mobilabonnement som tilbyr disse helt nye muligheter gjennom økt kapasitet og bedre dekning vil hverdagen bli stadig forenklet.

Neste gang du befinner deg på fjelltur vil mobilen kunne tilby det beste mobilnettet og andre tjenester grunnet utbygging av nye basestasjoner. 

På den måten kan du få topp dekning og internett uavhengig av om du befinner deg i Trondheim, Oslo eller på en fjelltopp i Sunnmøre. Så lenge du benytter deg av telefoner som gir full tilgang til 5g internett og fart vil du få helt nye dekning opplevelser.

Uavhengig av om du har Telia eller Telenor dekning, bruker Samsung eller har et Ice mobilabonnement, kommer du gjennom 5g til å kunne bruke din telefon til det du trenger uansett hvor du befinner deg. 

Finn billigste mobilabonnement

Hva er den største forskjellen på 5G- og 4G nettet?

Da 4G ble lansert i 2009 var mange skeptiske til den nye teknologien og flere mente at daværende 3G var mer enn tilfredsstillende nok. Samtidig har samfunnet utviklet seg enormt teknologisk innen kort tid og forbrukere har nærmest blitt vant til å bytte ut teknologi.

Forventningene har blitt høyere og vi ønsker nye revolusjonerende produkter på markedet i løpet av kortere tid. Den største forskjellen Mellom 5G og andre nettverk er at tilgangen til høyhastighetsinternett er betraktelig forbedret. 

Bedre dekning på fjelltur

Tidligere ville det kanskje ikke være mulig å få inn dekning høyt oppe på en fjelltur, men med 5G skal dette være mulig.

I tillegg vil det ikke lenger være nødvendig å grave ned fiberkabler i nabolaget ettersom trådløst nett er minst like optimalt. Vi ser en stadig økning i antall enheter i hjemmet som blir styrt av internettforbindelse. TV, klokker, ovner, overvåkningskamera, lamper, varmekabler er bare noe av det som blir styrt trådløst i ulike hjem. 

På sikt vil også disse enhetene kunne bli styrt av 5G nettet og bidra til bedre hastighet og kapasitet i hele hjemmet eller på hytta. 

Hvordan kan jeg få 5G mobilabonnement?

Per dags dato er det viktig å legge merke til at ikke alle mobilselskaper som tilbyr 5G nett med abonnementet. Samtidig har Telenor, Ice og Telia væte blant de første til å tilby dette til sine kunder.

For å ta i bruk dette internettet krever mobiloperatørene at du kjøper ny telefon. Når det gjelder Telenor er det kun Apple iPhone 12, mini og Pro Mac som i dag tilbys med 5G nett. Når du kjøper en av disse produktene trenger du ikke endre noe i abonnementet ettersom mobilen eller enheten som støtter det raskere 5G nettet, automatisk vil koble seg på dette mobilnettet. 

På den måten vil du raskt og enkelt få tilgang til det beste nettet som Telenor, Telia eller Ice tilbyr på markedet gjennom ditt nye mobilabonnement. Et slikt abonnement kommer med full dekning uavhengig av om du befinner deg i Trondheim eller på hytta. 

Bedriftsabonnement? Få tilbud på firmatelefon her

Videre bruk av 5G mobilnett

Den nye teknologien forventes å bli brukt i store deler av Smart hjemme-elektronikk. Dette er grunnet egenskapen den har til å koble seg opp til en million enheter per kvadratkilometer og alt fra små sensorer til selvkjørende bilder.

I Wuhan ble roboter koblet opp til 5G nettet for å levere måltider og måle temperatur samt gjøre tester på innbyggerne under pandemien. Robotene ble skapt for å redusere helsearbeideres eksponering for SARS-Co-V-2-viruset.

På bakgrunn av dette kan vi se at den nye teknologien allerede blir tatt i bruk for å forenkle hverdagen og bidra til samfunnskritiske gjøremål. 

Vil 5G erstatte 4G nettverket?

Når det gjelder spørsmål om 5G vil erstatte 4G vil dette ikke skje før langt frem i tid. Telenor har allerede meldt at de vil stenge 3G nettverket innen 2021 og det er mulig at dagens 5G erstatter 4G nettverket.

Samtidig vil ikke dette fungere i praksis ettersom de fleste enhetene på markedet støttes av 4G, men dette er ikke tilfellet for 5G.

Dermed må forbrukere i større grad velge å bruke nye tjenester og enheter med fult 5G nett i sitt mobil abonnement. 

Oppsummering

5G er altså en nytuviklet tekonolig for femte generasjonens mobiltjenester i mobilnett. Det er en etterfølger av 4G, 3G og 2G der det brukes radiosignaler med ulike frekvenser for å sende digital informasjon trådløst mellom ulike brukere.

I løpet av 2024 er målet at Norge skal ha landsdekkende 5G nett. Allerede i 2021 blir nærmere 2000 basestasjoner oppgradert slik at de kan være mottakelige for både 4G og 5G frekvenser.

Selv om dagens 4G nett er blant verdens raskeste vil det nye mobilnettet gi hastigheter som er opp til 10 ganger raskere enn dagens 4G.

Per dags dato har over 15 bydeler i Oslo allerede tatt i bruk det nye nettverket og bidratt til at alle deler av byen har full dekning og lynrask hastighet tilgjengelig.