Hopp til innholdet
Espen Jakobsen

Oppdatert 30. april 2023

Hva er esim?

e-SIM er forkortelsen for «embedded SIM».

Kort fortalt er dette den nye digitale varianten av sim kort.

Denne revolusjonerende esim varianten bidrar til at du ikke lenger trenger bytte SIM-kort når du for eksempel bytter mobiloperatør. Den største forskjellen er at eSIM er et digitalt SIM-kort som identifiserer deg som bruker og ikke enheten du tar i bruk.

Derfor trenger du ikke lenger stresse med å bytte SIM-kort når du bytter mobiloperatør eller enhet. Ved å bruke en esim kode som er unik for deg, vil du kort fortalt få et eget digitalt eSIM-kort. 

hva er esim

Det originale SIM-kortet

Det originale sim kortet slik vi kjenner det er forkortelse for «Subscriber Identity Module». Dette er et lite plastkort som brukes i ulike enheter som mobilen, nettbrett eller andre enheter.

På dette kortet blir det lagret opplysninger om blant annet mobilabonnement, abonnenten og operatøren. Disse opplysningene brukes videre til å opprette kontakt mellom abonnenten og de ulike elementene i mobilsystemet.

På den måten kan man blant annet ringe og motta sms via chat, internett eller andre tjenester og apper på enheten. SIM kortet kan kjøpes enten hos mobiloperatøren som Telenor eller på Narvesen, 7-Eleven osv.

Man kan også få sim kort levert i posten, noe som er vanlig dersom man bestiller ny mobil på internett. Når det gjelder bankID blir dette støttet av det fysiske SIM-kortet og kan tilpasses i alle telefoner i motsetning til esim. 

Hvordan fungerer eSIM?

Det digitale SIM-kortet, eSIM aktiveres ved at man taster inn en kode, altså eSIM-nummer som man får fra mobiloperatøren.

På den måten vil enheten bli koblet til mobilnettet i løpet av få tastetrykk. Ved å ta i bruk den digitale varianten kan man enkelt legge inn så mange abonnementer som ønskelig og bytte mellom ulike mobiloperatører uten å vente på et fysisk plastkort.

Det eneste man trenger for å få SIM-kortet aktivert er altså eSIM-nummeret. Når det gjelder smartklokker har blant annet Apple Watch lansert muligheter for eSIM. Det er ventet at flere leverandører vil følge apple der man enkelt kan bestille og aktivere eSIM på ulike enheter. 

eSIM har kommet for å bli

Det er ingen tvil om at eSIM har kommet for å bli. Når det gjelder smartklokker har allerede flere av de nyeste modellene til Apple Watch og Samsung Galaxy Watch integrert esim.

Det er verdt å legge merke til at de eldre modellene ikke nødvendigvis har støtte for esim og det derfor blir vanskelig som ny kunde å få støtte fra esim til din smartklokke dersom den er en eldre variant. Det kan være lurt å dobbelsjekke om enheten støtter esim før du velger å kjøpe en ny smartklokke og bestille esim til klokken. 

Finn billigste mobilabonnement

Smartklokker med eSIM – blant de beste på markedet

Ved å kontakte kundeservice i butikk eller via app på mobilen eller internett kan man enkelt finne ut av om produktet du ønsker å kjøpe, kan bestilles med esim.

Når det gjelder produkter som smartklokker har både Apple Watch series 6 og Samsung Galaxy Watch 3 kommet ut som vinnere av en rekke ulike smartklokke tester. Begge disse modellene støtter at man kan aktivere esim fremfor fysisk sim kort. På den måten kan du ta i bruk fremtidens sim kort i Galaxy Watch klokken allerede i dag.

Når det gjelder Samsung Galaxy Watch 3 ligner denne på en vanlig klokke, men inneholder en pulsmåler som er langt mer nøyaktig enn tidligere modeller. I tillegg er batteriet mindre uten at det går utover batteritiden. Batteriet skal vare i hele fire dager før det må lades. Les mer om denne superklokken på Samsung sine hjemmesider og hvordan esim fungerer i denne modellen.

Hvordan er samarbeidet mellom fremtidens sim kort og bankID på mobil?

Du har sikkert opplevd at bankID på mobil ikke lenger fungerer dersom du har byttet ut mobilen. Dette er fordi bankID på mobil følger simkortet. Dersom du bytter mobil må du derfor logge inn på nettbanken igjen med en annen bank-ID som for eksempel kodebrikken.

Når du er innlogget i nettbanken kan du koble til bankID på mobilen igjen på din iPhone eller enhet. Dersom du ikke har kjennskap til hvordan man aktiverer denne tjenesten kan du få hjelp av kundeservice i banken der du er kunde. Dette kan gjøres enten via chat eller telefon dersom du ønsker å bestille tjenesten.

Når det gjelder esim er det foreløpig noen ulemper med denne tjenesten. Norske mobilbrukere kan foreløpig ikke bruke bankID på mobil dersom de vil bestille esim.

En slik løsning vil trolig i nærmeste fremtid bli aktivert, men foreløpig er det ikke samarbeid mellom esim og bank-ID på mobilen. Det betyr at du må ha enhet med fysisk sim kort fremfor esim for å kunne koble til bankID på mobilen eller for eksempel din Galaxy Watch. 

Få tilbud på Bedriftsabonnement

I denne guiden
Sammenlign mobilabonnement
Finn beste mobilabonnement