Ny trend

- Går ikke i kles-butikker lenger

Viral utfordring snur opp ned på nordmenns shoppingvaner.

NY TREND: Influenser Hanne-Lene Dahlgren har kastet seg på den nye klestrenden. FOTO: Privat
NY TREND: Influenser Hanne-Lene Dahlgren har kastet seg på den nye klestrenden. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sett den på sosiale medier, emneknaggen #5plagg. Utfordringen ble sparket i gang av Framtiden i våre hender i slutten av 2023, som en motreaksjon til klesindustrien, der splitter nye plagg havner i klesberg i ørkenen. Utfordringen går ut på at du på ett år skal kjøpe maks fem nye plagg.

En som har omfavnet trenden er omsømsekspert, gründer og gjenbruksinfluenser Jenny Skavlan. I januar 2024 la hun ut tallet 5 for sine nesten en halv million følgere:

- Vi nordmenn har aldri før handlet så mye brukte klær som vi gjør nå, det er skikkelig bra! Men vi MÅ også handle mindre nytt, skriver Skavlan og utdyper at klimatrusselen er økende:

- Vi nordmenn er er noen forbruksverstinger, vi kjøper faktisk 60 prosent mer klær og sko enn snittet i EU!! (Flaut). Bli med å snu dette!

Fem plagg i året mer enn nok

Bakgrunnen for #5plagg-utfordringen er tysk forskning, som har regnet ut et bærekraftig klesforbruk, som skal dekke de flestes klesbehov, også i kalde strøk.

NETTFENOMEN: Også Jenny Skavlan har omfavnet den nye trenden. Her i kjole fra Fretex i et tidligere fotoopptak for KK. FOTO: Truls Quale
NETTFENOMEN: Også Jenny Skavlan har omfavnet den nye trenden. Her i kjole fra Fretex i et tidligere fotoopptak for KK. FOTO: Truls Quale Vis mer

- Svaret er: 5 nye plagg i året. Sko, undertøy og å kjøpe brukt kommer i tillegg, skriver Jenny Skavlan.

Reaksjonene i kommentarfeltet har variert, fra til dem som synes fem plagg i året er for mye og heller går for null nye plagg i 2024, til dem som kjemper butikkenes sak og vil at de skal leve.

En annen som har tatt utfordringen er influenser, vegetarentusiast og debattant Hanne-Lene Dahlgren. Ved årsskiftet delte hun med sine åtti tusen følgere at hun hadde tatt #5plagg-utfordringen.

- Det er kjempefint at Framtiden i våre hender har løftet frem dette, sier Hanne Lene Dahlgren.

- Hvordan synes du det går?

- Det er ikke lett. Jeg stopper meg seg hele tiden fra å gå inn på shoppingsider. Tallet fem er veldig bevisstgjørende. Det betyr færre enn ett plagg annenhver måned. Da må du tenke deg om. Jeg går ikke inn i klesbutikker mer. Men jeg går oftere i bruktbutikker. Var innom en nettopp siden jeg skal på rød løper på Vixen, og ville finne noen øredobber.

- Tatt av

- Utfordringen har tatt helt av, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, og røper at 5300 i skrivende stund har meldt seg på, og et kommentarfelt som har tatt fyr.

TATT AV: Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender sier utfordringen om fem plagg i året har tatt av på kort tid. FOTO: Framtiden i våre hender
TATT AV: Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender sier utfordringen om fem plagg i året har tatt av på kort tid. FOTO: Framtiden i våre hender Vis mer

Hun forteller at flere influensere selv har tatt kontakt om samarbeid rundt #5plagg, deriblant Jenny Skavlan, Hanne-Lene Dahlgren og Karen Elene Thorsen, sistnevnte kjent som @fattigstudent.

- Det er tydelig at mange likte initiativet, sier Bakken Riise.

- Dette er en motreaksjon på en klesindustri på speed. Folk har startet bytte- og lånekvelder, og vennegjenger konkurrerer om hvem som kjøper minst klær.

- Hva med å strikke og sy selv, med nytt garn eller stoff? Er det innafor?

- Nykjøpte tekstiler har en relativt høy miljøbelastning, men man får et annet eierskap til noe man har laget selv, og tar vare på og beholder slike plagg lenger. Det avgjørende for et plaggs miljøbelastning er levetid.

Problemet med billigklær

Ifølge FN er klesindustrien ansvarlig for opptil ti prosent av de globale klimagassutslippene, skriver BBC. Det meste av den negative miljøpåvirkningen fra mote kommer fra bruk av råstoffer:

Ikke gå bananas

Men selv om man holder seg til fem nye plagg i året, betyr det ikke at man skal gå bananas i bruktbutikken:

- En bærekraftig garderobe kan ikke ha uendelig med brukte klær. Overordnet bør vi kjøpe færre klær totalt, for å få ned miljøbelastningen. Men det er bedre å kjøpe brukte klær enn nye, mener Bakken Riise.

Ser uggsene dine slik ut? Da kan du enkelt, enkelt ta grep med noe du kanskje allerede har i kjøkkenskapet Vis mer

Har influenser Hanne-Lene Dahlgren muligens tenkt til å ta det enda lengre, og kjøpe null nye plagg i året?

- Der er jeg ikke! Jeg tenker at fem nye plagg i året er mer enn nok, og tallet forhindrer at man kjøper de typiske kjedeplaggene. Så får vi se om jeg klarer det, sier Dahlgren.

Hun røper at hun allerede har kjøpt seg ett plagg i år, en grønn strikkegenser, og at hun har en ambisjon om å lære seg omsøm, for å tilpasse klær. Og hun har ingen planer om å skuffe dem som eventuelt går henne i sømmene:

- Jeg står for at dette skal jeg prøve å få til. Jeg har allerede unnlatt å kjøpe flere plagg. Målet er å redusere forbruket, uten at det går utover arbeidsplasser. La oss si jeg bruker ti tusen kroner i året på klær, nå bruker jeg dem på fem plagg, istedenfor 20. Jeg kommer til å tenke meg nøye om: er dette et plagg jeg elsker, eller noe som er helt greit. Jeg kommer ikke til å bruke det ene av mine fem plagg på en singlet til 129 kroner fra HM.