Kuldekrem

Hudleger advarer mot kuldekrem

Dropp kremen, dette er ekspertenes råd i kulda.

KULDEKREM: Kuldekrem er omdiskutert, og du bør tenke deg godt om før den påføres bar hud som skal utsettes for kulde og vind, ifølge forskere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når gradestokken faller til langt under frysepunktet, og det stikker i ansiktet bare man beveger seg utendørs er det fristende å ta noen grep.

Kuldekrem har vært et omdiskutert produkt, hvor noen hevder det hjelper andre ikke.

Den siste tida har det versert en del teorier på Tiktok om at enkelte av hudpleieproduktene mange av oss bruker kan tukle med hormonene våre. Vi har hørt med ekspertene. Vis mer

Hudlege Thomas Moe er klar i sin tale:

- Kuldekrem gir ikke beskyttelse mot frostskader, sier han til KK.

- I verste fall kan det gi en falsk trygghet.

Hudlegen henviser til en tidligere studie som bekrefter dette.

En fysisk barriere

I studien, som ble publisert i det medisinske tidsskriftet Acta Dermato- Venerologica i 2000, har forskere i det finske forsvaret eksponert testpersoner for et kulderom med og uten smøring med forskjellige kremer.

De fant at bruk av krem i større grad hadde en kjølende effekt samtidig som de også kunne gi en subjektiv varmefornemmelse i huden. Dette mente de kunne gi en falsk trygghet som gjør at man ikke beskytter seg på andre måter, og dermed får større risiko for frostskade.

HUDLEGE: - Dersom man bruker kuldekrem, bør man smøre seg i god tid før man skal ut. Gjerne en time i forkant så kremen får tid til å trekke inn i huden og vanninnhold kan fordampe, mener hudlege Thomas Moe. Foto: Rikshospitalet.
HUDLEGE: - Dersom man bruker kuldekrem, bør man smøre seg i god tid før man skal ut. Gjerne en time i forkant så kremen får tid til å trekke inn i huden og vanninnhold kan fordampe, mener hudlege Thomas Moe. Foto: Rikshospitalet. Vis mer

- Derfor bør man heller beskytte seg med en fysisk barriere som vindtette og varme klær, hodeplagg som balaklava eller hals, sier Moe.

Han får støtte fra Mari Skylstad Kvernebo, hudlege ved Aleris Strømmen.

HUDLEGE: Mari Skylstad Kvernebo. Foto: Aleris.
HUDLEGE: Mari Skylstad Kvernebo. Foto: Aleris. Vis mer

Hun henviser til en annen studie publisert i det medisinske tidsskriftet, International Journal of Circumpolar Health, samme år. Her skriver forskerne at bruk av kuldekrem faktisk er assosiert med økt forekomst av frostskader.

Hva er forskjellen på mandariner og klementiner? Vi har snakket med Rune Ellefsrud, produktansvarlig for sitrus i Coop Norge. Reporter: Jenny Emilie Aas. Foto: Ørjan Ryland. Vis mer

- Kuldekrem er derfor ikke et produkt som framsnakkes av hudleger. Det er dekking av hud med tekstiler som skjerf eller bøff som gjelder. I tillegg anbefaler jeg å gå innendørs dersom man merker at det er for kaldt på huden.

- Dropp morgenvasken

På vinterstid blir huden ekstra tørr, og trenger mer tilførsel av fukt, forteller Moe.

Han anbefaler derfor at man skal være ekstra flink med å bruke en god fuktighetskrem regelmessig etter å ha vært ute og få i seg nok væske.

På kalde morgener anbefaler han også å droppe ansiktsvasken før en lang aktivitet utendørs for å ikke vaske vekk hudenes egen naturlige barriere med blant annet fettstoffer.

- Dusj heller kvelden før, sier han.

- Husker du alt dette bidrar du til å styrke hudens naturlige barriere. Da vil huden trives bedre igjennom en lang vinter.

Vippeserum har blitt veldig populært i Norge de siste åra, men det er ikke alt som er like trygt å bruke. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer